Lézerrel akarták elvakítani a pilótákat felettünk

Baranya - szerző: HH

Lézerrel próbálták elvakítani hétfő este a reptérnél köröző repülők pilótáit. A Siklós és Pogány között haladó gépre Baksáról világítottak, ami óvatos becslések szerint 15-17 kilométeres távolságot jelent.

 

Nem csak környékünkön elégelték meg a Pogányi reptérnél köröző repülőket. A gyakorló gépek felszállás után alacsonyan körözve közelítik ismét meg a leszállópályát, a gyakorlatoknak pedig az éjszakai repülés, le- és felszállás is szerves része.

 

Olyan jogszabály nincs, ami meghatározná, hogy milyen magasan kell repülni lakott terület felett. Az alacsonyan szálló gép kevesebb üzemanyagot fogyaszt, viszont nagymértékben zavar több környéken lakót. Valószínűleg ennek akart nyomatékot szerezni az is, aki Baksáról próbálta elvakítani a pilótát.

 

Nem ez az első hasonló eset – számol be egy pilóta, hozzátéve: Pécsről egy időben rendszeresen érkeztek ilyen panaszok. Mint megjegyzi, a művelet nem egyszerű, a legtöbb, amit az egyébként bűncselekményt elkövető tettes elérhet, hogy egy-egy pillanatra megvillan a pilótafülke belseje vagy átszalad rajta egy fénycsík. A művelet nagyon zavaró, veszélyes, míg komoly és azonnali hatással általában nincs a repülésre. A villogót fentről nem látni, a helyzetének meghatározása pedig nem mindig egyszerű a sötétben, ezért általában büntetlen marad a cselekmény.

 

A cselekményhez nem egyszerű pointert használtak. Nagyobb teljesítményű – jellemzően 50…500 mW – lézert már néhány ezer forintért kapni, elsődleges felhasználása a csillagászat, ahol távcsőre szerelve égi formációkat, égitesteket keresnek segítségével – vagy épp a Holdon hagyott tükröket világítják meg.

 

Kérdéssel fordultunk a rendőrséghez, hogy megtudjuk, érkezett-e már bejelentés hasonló eseményről. Válaszukat oldalunkon tesszük közzé.