Március idén is a barlangok hónapja

Baranya - szerző: HH/MTI

Idén is megrendezik a barlangok hónapját márciusban, a kampány ideje alatt kedvezményes jegyárakkal, különleges programokkal várják az érdeklődőket a nemzeti parkok – mondta Rácz András környezetügyért felelős államtitkár Abaligeten.

 

 

Az Agrárminisztérium államtitkára a Duna-Dráva Nemzeti Park kezelésében álló abaligeti cseppkőbarlang bejáratánál tartott szerdai megnyitón elmondta: hetedik alkalommal rendezik meg a Barlangoljunk! kampányt, amelynek keretében nem csupán a kiépített, kényelmesen bejárható, hanem a kalandturisztikai barlangokat is megismerhetővé teszi Magyarország tíz nemzeti parkja az érdeklődők számára.

 

Magyarországon gyakorlatilag hétről hétre nő az újonnan felfedezett barlangok, barlangjáratok száma. A ma nyilvántartott 4150 barlangból mintegy 40 nemcsak a barlangászok és kutatók, hanem a nagyközönség előtt is nyitva áll.

  

Rácz András kitért arra, hogy nemrég Abaligeten, egy csaknem 650 ezer eurós, határokon átívelő európai uniós fejlesztési program egyik elemeként történt meg a 2004-ben megnyílt Denevérmúzeum fejlesztése. Korszerűsítették a barlang mellett található épületet és megújult, interaktívvá vált a 28 magyarországi denevérfaj világát bemutató kiállítás anyaga is.

 

A Barlangoljunk! program során a földalatti túrák kedvelői számára a Duna-Dráva Nemzeti Parkban az Abaligeti-barlang nyújt majd új élményeket erre az alkalomra összeállított különleges programokkal. A Bükki Nemzeti Park pedig családbarát programokkal, korábban be nem mutatott barlangszakaszokkal várja a látogatókat.