A hetven év felettiekről gondoskodik az önkormányzat – részletek

Helyi - szerző: HH

A koronavírus miatt kialakult veszélyhelyzet kapcsán a kormány meghozta a 70 év feletti polgárok ellátására és gondoskodására vonatkozó előírásokat. Ennek értelmében amennyiben az idős személy vállalja, hogy lakóhelyét vagy tartózkodási helyét nem hagyja el, úgy gondoskodásáról és ellátásáról az önkormányzatnak kell gondoskodnia.

 

A harkányi önkormányzat azt kéri a hetvenedik életévet betöltött idősektől, hogy amennyiben vállalják a feltételeket és otthonaikban maradnak, hétfőtől péntekig 8 és 12 óra között hívják a 06/72/480-459 telefonszámot, ahol regisztrálják őket.

 

Az ellátás keretein belül ezt követően március 23-tól – hétfőtől – beszerzési áron biztosítanak számukra alapvető tartós élelmiszer és higiéniás egységcsomagot, amely a harkányi Ó-Malom Kft-től szereznek be az önkormányzat emberei. Annak, aki az orvosánál telefonon igényelt e-receptet, úgy a TAJ száma, neve és címe megadása után kiváltják gyógyszereiket.

 

Az önkormányzat csak kérésre visz egységcsomagot a 70 év felettieknek, melyért a helyszínen kell fizetni, nem kér pénzt bevásárlásra. A csomagokat előzetesen állították össze, melyekből hétköznap 8 és 12 óra között lehet rendelni szintén a 06/72/480-459 telefonszámon. Átvételkor az Ó-Malom Kft. blokkját kapják kézhez.

 

A gyógyszerek kiváltása is elérhető a hetven év feletti idősek számára, ebben az esetben is előzetesen a megadott számon kell azt kérni. Ez esetben másnap a Villányi Szociális- és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai keresik fel a jogosultat, akitől elkérik a TAJ számát és a gyógyszerek árát. Amennyiben a gyógyszerek beszerzésre kerülnek, házhoz viszik. Pótlásnál figyelemmel kell lenni arra is, hogy a gyógyszerek beszerzési ideje két munkanap.

 

Az élelmiszer egységcsomag 5.000 forint, tartalma:

1 kg liszt,

1 l étolaj,

1 kg száraztészta,

3 doboz májkrém,

3 zacskó leves por,

2 csomag tartóskenyér,

1 kg kristálycukor,

1 doboz tea filter,

2 l tartós tej,

1 kg rizs,

1 kg só,

1 doboz zöldség konzerv.

 

A higiéniás egységcsomag 2.000 forint, tartalma:

 

10 tekercs toalettpapír,

2 csomag 100 darabos papír zsebkendő,

2 db szappan,

2 tasak fertőtlenítőszer granulátum.

 

Átvételkor fontos, hogy pontos összeget adjanak. Ha ismer olyan idős személyt, aki egyedül van és nem tud gondoskodni magáról illetve feltételezhető, hogy a mai napon postaládájába is eljuttatott tájékoztató kapcsán segítségre van szüksége, vegye fel vele a kapcsolatot.

 

Az esetlegesen karanténban lévő, a hetvenedik életévüket be nem töltött személyek esetén az igényeket az őket ellenőrző rendőrökön keresztül adott jelzést követően bonyolítják az ellátást.

 

A lehetőség kapcsán csalók felbukkanására is számítani kell, ezért a hivatal nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy a fenti protokolloktól egyetlen esetben sem térnek el, nem kérnek pénzt bevásárlásra.