Kijárási tilalmat vezettek be New Yorkban

Nagyvilág - szerző: HH

Hétfőn estétől kijárási tilalmat rendeltek el New York városában a kialakult tüntetések miatt. A város polgármestere bejelentette, hogy megkétszerezik az utcákon járőröző rendőrök számát, miután hétfőre virradó éjjel a metropolisz Manhattan negyedében a tüntetők törtek-zúztak, kiraboltak patikát, feltörtek luxuscikkeket áruló üzleteket és felgyújtottak jó néhány gépkocsit.

 

 

Amerika-szerte azért törtek ki az egy hét alatt sem csituló zavargások, mert egy fehér rendőr megölt egy fekete férfit. George Floydot négy rendőr igazoltatta, és egyikük, Derek Chauvin térdelt a férfi nyakára. Floyd csak annyit tudott suttogni, hogy nem kap levegőt. Beszállították a rendőrőrsre, és azonnal mentőt hívtak hozzá, de már nem tudták megmenteni. A négy rendőrt másnap elbocsátották, Derek Chauvint pedig három nap elteltével letartóztatták, és gyilkosság gyanúja miatt vádat emeltek ellene.

 

Azóta kiderült az is, hogy az erőszakos rendőrnek már korábban is voltak túlkapásai, de az akkori ügyész nem indított eljárást ellene. Az akkori ügyész Amy Klobuchar volt, aki jelenleg demokrata párti szenátor Washingtonban, és versenyben volt a Demokrata Párt elnökjelöltségéért is.