Baksai Tamás: most stabil a helyzet, de jövő nyárig rendeződnie kell a turizmusnak

Helyi - szerző: HH

Sikerült egy olyan megnyugtató gazdasági csomagot kialakítani, mellyel jelen helyzetben jövő nyárig nyugodtan lehet tervezni – mondta Baksai Tamás. Mint megjegyezte, ebben az évben a város költségvetésének 30-35 százaléka kiesett.

 

Harkány első embere a beruházásokra mutatva hozzátette: a kialakult járványhelyzet miatt a választások után megfogalmazott polgármesteri programot is fel kellett függeszteni, de ennek ellenére sikerült egy olyan állapotot elérni, mellyel ha körbenézünk, a város és a fürdő ugyanazt az arcát mutatja, mint egy évvel korábban, miközben a fürdőfejlesztés változatlanul zajlik.

 

A tavaszi hónapokban már előre lehetett látni Harkány nehéz pénzügyi helyzetét, így világossá vált, hogy módosítani kell az idei költségvetést – jelezte Baksai Endre Tamás. A korai nehézségek közt felsorolta a fizető parkolás leállítását, a piac bezárását és a kormány elvonásait is. Ebben a helyzetben látszik igazán, hogy Harkány mennyire ki van téve mind a fürdőnek, mind az ide érkező vendégeknek – fogalmazott.

 

Mint a polgármester a most módosított költségvetéssel kapcsolatban rámutatott, összesen végül 366 millió forintot kellett átcsoportosítani a koronavírus-járvány miatt, melyet a kiadások csökkentésével sikerült elérni. Ennek legnagyobb részét, mintegy 285 millió forintot az állami normatívák, támogatások és közhatalmi bevételek csökkentése tette ki. A bevételek között kiemelte azt az ingatlancsomagot, mely értékesítésekkel összességében 95 millió forintot jelentett az önkormányzatnak.

 

Ezekkel a lépésekkel sikerült stabilizálni és jövő nyárig biztosítani az önkormányzat működését, de a 2021-es évre egy jóval szolidabb költségvetést kell biztosítani. Ez a tervezési időszak további esztendőkre is áthúzódhat, miközben jövőre nem fognak rendelkezésre állni komolyabb tartalékok. Ha pedig ennél is hosszabb távon áll fenn hasonló állapot, könnyen lehet, hogy újra kell gondolni mind a város, mind a fürdő napi működését is – szögezte le Baksai Tamás, hozzátéve: ezért is reméli, hogy jövő nyáron visszatérnek a külföldi vendégek és ez a helyzet konszolidálódni fog.