A héten tesztelnek Harkányban is

Helyi - szerző: HH

A szociális intézményekben vette kezdetét az az országos rendszeres koronavírus-tesztelés, mely a héten a harkányi oviba és az általános iskolába is elér.

 

A kormány múlt héten jelentette be, hogy elkezdik a célzott tesztelést Magyarországon is, ami elsősorban azokat a csoportokat és közösségeket érinti, akiknél felmerülhet a fertőződés esélye. A szociális dolgozókat már pénteken elkezdték tesztelni, hétfőn pedig az óvónők, a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók szűrése kezdődött meg. A harkányi bölcsibe, oviba valamint iskolába a héten érkeznek az egészségügyi dolgozók.

 

A mintavételre a védőnőket kérték fel, akik szerdán a legkisebbek intézményének óvodapedagógusaitól, csütörtökön pedig az iskola tanáraitól vesznek mintát a további vizsgálatok elvégzése céljából.

 

A művelet során egy egyszerű, orrból vett mintán végzik el a helyszíni gyorstesztet, ami már 15-20 perc alatt eredményt ad.

 

A tesztelésen való részvétel önkéntes, arra senkit nem lehet kötelezni – erről korábban Gulyás Gergely beszélt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter megjegyezte azt is, hogy szerdán értékeli a kormány az eddigi intézkedések hatásait, és döntenek a továbbiakban szükséges teendőkről.

 

Harkányban jelenleg nincs a járványügyi protokoll szerint digitális tanrendet követő iskolai osztály vagy kényszerintézkedéssel érintett óvodás csoport. Házi karanténban az intézmények közül az iskola egyetlen dolgozója van, akinek hamarosan lejár a kényszerpihenő és folytatja munkáját.