A kábítószer fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napja: június 26.

Életmód - szerző: |X|

A kábítószer fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napjának célja, hogy felhívják a figyelmet a kábítószer-fogyasztás veszélyeire, a drogkereskedelem elleni harc fontosságára.

 

 

Az ENSZ adatai szerint a világon mintegy 210 millió ember fogyaszt illegális kábítószereket. Az ENSZ Közgyűlése 1998-ban döntött arról, hogy minden tagállam nemzeti kábítószer-ellenes programot dolgoz ki, s ezt működteti is. Az akcióterv azonban, amely azt tűzte ki célul, hogy 2008-ra az illegális kábítószer-fogyasztás világviszonylatban 50 százalékkal csökkenjen, nem hozott sikert, sőt napjainkra a droggal kapcsolatba kerülő emberek száma világszerte folyamatosan nő. Magyarország tranzit országból a kábítószer-kereskedelem egyik célországává vált, de még így is a kevésbé fertőzött országok közé tartozik.

 

Hazánkban a kábítószer-fogyasztók leginkább kannabisz-származékokat és szintetikus party-drogokat használnak. Ezen a napon szenvedélybetegségek ellen küzdő szervezetek tartanak prevenciós előadásokat. A nap és az ENSZ 1987-es határozatának egyik fő célja az, hogy az illegális kábítószer-fogyasztást világviszonylatban 50 százalékkal csökkentsék.