A kormány támogatja a Masat-2 előkészítését

Technológia - szerző: MTI

A kormány 6,4 millió forintot csoportosít át a Masat-2 műhold előkészítéséhez – a kormányhatározat a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A határozat szerint az összeget elszámolási, a fel nem használt rész tekintetében visszafizetési kötelezettséggel az Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezet, Egyetemek, főiskolák cím javára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium igazgatása cím terhére csoportosítják át.

 

Az első magyar műholdat, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) két villamoskari tanszéke, valamint űrkutató csoportja hallgatóinak, doktoranduszainak és oktatóinak több mint négyéves munkájával született Masat-1-et egy évvel ezelőtt, 2012. február 13-án lőtték fel az Európai Űrügynökség (ESA) Vega hordozórakétája fedélzetén, nyolc másik műholddal tavaly február 13-án a kouroui (Francia Guayana) űrközpontból, Dél-Amerikából.

 

A kisműhold kifogástalanul üzemel és kategóriájában szinte minden rekordot megdöntött – hangzott el a budapesti „születésnapi” sajtótájékoztatón szerdán. A műhold egy év alatt ötezerszer kerülte meg a Földet, több mint ötmillió adatcsomagot küldött a világűrből, és több mint 150 felvételt készített, amelyekből néhányat az eseményen be is mutattak. Horváth Gyula projektmenedzser azt is elmondta, hogy a Masat-1 sikereire alapozva megkezdődött a Műegyetem és az ipari partnerek együttműködésében a lehetséges folytatási alternatívák felvázolása.

 

A Masat-1 alkotóközössége 2012-ben elnyerte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által adományozott Millennium-díjat, a főváros Pro Urbe díját. A Magyar Posta emlékbélyeget, a Magyar Nemzeti Bank pedig emlékérmet bocsátott ki a fejlesztés elismeréseként. 2012. február 16-án megkapta az M0-72 nevet és besorolást, azaz a Masat-1 a 72. üzembe lépett műhold a rádióamatőr műholdak között a világon.


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.