Árvíz – az eddigi legmagasabb vízszint várható a Dráván

Baranya - szerző: HH/MTI

A Dráván levonuló árvíz magassága a magyar szakasz egyes vízmércéin eddig észlelt legnagyobb vízszinteket is meg fogja haladni – közölte a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kedden a honlapján. Hozzátették: megkezdték a felkészülést a védekezésre, amely várhatóan csütörtök reggel kezdődik.

 

A Dráva magyarországi szakaszának alsó részein állami kezelésű árvízvédelmi töltések húzódnak, amelyek a horvát-magyar országhatártól a Somogy megyei Tótújfaluig tartanak. A most kialakuló árhullám várhatóan elönti a hullámteret, azaz a meder és töltés közötti területet. A Dráva említett alsó szakaszának egy részén, Drávaszabolcs és Kémes térségében töltésfejlesztés zajlik, a kivitelezést felfüggesztették.

 

A Tótújfalu feletti Dráva-szakaszokon magas a part, így ezek a területek kevésbé veszélyeztetettek, de védekezésre itt is szükség lehet, ebben az igazgatóság műszaki segítséget nyújt az önkormányzatoknak. A jelenlegi információk szerint a Barcs-Gyékényes vasútvonalat is veszélyezteti az árvíz.

Az árhullám várhatóan a Barcs feletti szakaszon két-három nap alatt, a Barcs alatti szakaszon öt-hat nap alatt vonul le. A készültség a hét második felétől a jövő hét közepéig tarthat.

 

A Dráva folyó vízgyűjtőjének sajátossága a késő őszi, általában mediterrán területekről betörő ciklon hatására kiinduló árhullám. E nagy kiterjedésű, markáns ciklon hatására az idén ősszel a Dráva osztrák vízgyűjtőjére nagy mennyiségű csapadék hullott le. A medrekben az elmúlt hetekben leesett csapadék hatására középvízhozamok vagy kissé a feletti mennyiségek jellemezték a folyót. Erre a vízhozamra esett rá a mostani nagy csapadék.

 

 

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.