Az egészségfejlesztési program központja lett a siklósi kórház

Baranya - szerző: KT

A Tenkes Egészségkertben, azaz a Siklósi Kistérség egészségfejlesztési programjában a régió mind az 53 települése feladatot vállalt, és szinte valamennyi háziorvosi praxis is részt vesz a megvalósításban – tájékoztatott Antóni Gabriella projektmenedzser. Hozzátette: a 2013. augusztus 30. és 2015. február 28. között zajló projekt programjainak megvalósításában a siklósi kórház a kistérségi központ szerepét vállalta. A feladatot 121 millió forint vissza nem térítendő támogatásból valósítják meg.

 

A Siklósi Kórház Nonprofit Kft. az Egészségfejlesztési Iroda (EFI) működtetésével létrehozta a siklósi kistérség egészségfejlesztési intézményrendszerét, melyben célzott figyelmet és egészségnevelési- fejlesztési- beavatkozási lehetőséget is kapnak a magas életmódi rizikóval élők. Ezzel az egyénre, családra, egészségügyi rendszerre, társadalomra eső egészségterhek nagysága egyaránt csökkenthető.

 

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/146903129?secret_token=s-14vWz” params=”auto_play=false&hide_related=false&visual=false” width=”100%” height=”100″ iframe=”false” /]

 

Az Egészségfejlesztési Iroda színes programokat szervez, úgy, mint ingyenesen szűrővizsgálatok, egészségnapok, felvilágosító előadások, testmozgást ösztönző programok, drog- és alkoholprevenciós előadások, betegklubok. A lakosság életminőségének javítása mellett a kistérség versenyképességének, foglalkoztatásának javítását és a helyi közösségek erősítését is célul tűző munkában a kórház dolgozói, a kistérség települései, polgármesterei, háziorvosai mellett külső partnerek is közreműködnek.

 

Antóni Gabriella elmondta, hogy speciális, önként vállalt tevékenységük a pályázatban a depresszió megelőzéséről és kezeléséről szól. A program egészét tekintve megjegyezte: fontos lenne, hogy az iroda a pályázat befejeztével is tovább tudjon működni, hiszen akkor lenne munkájuk igazán eredményes, ha az nem rekedne meg ebben a másfél évben.

 

 

Schilling-Mikola Réka, az EFI vezetője hozzátette: amellett, hogy a sok szálon futó program elemeinek kiválasztásával is igyekeztek a kistérség lakóit átfogóan elérni, az előadásokkal is próbálnak a régió minden szegletébe eljutni. Ilyen előadások például a mozgás jelentőségére vagy a dohányzás illetve alkoholfogyasztás káros hatásaira felhívó rendezvények, ahol a kórház dolgozói és munkatársai tartanak tájékoztatást, segítik a leszokni vágyókat.

 

A program iránt érdeklődők többek között a szív és érrendszeri betegségek megelőzése valamint rehabilitációja vagy az egészséges táplálkozás és életmód előadásait is látogathatják. A kórházban elérhető több klubfoglalkozás, mint a Szív és érrendszeri beteg klub és az Alkohol leszokást támogató önsegítő csoport, a Diabetes beteg klub vagy a Depresszió kezelése önsegítő csoport is. Drávaszabolcson a védőnői szolgálat részvételével Szülőklub, a Családsegítő támogatásával pedig Siklóson és Nagyharsányban egy-egy Krízis helyzetűek önsegítő csoportja működik. A Magyar Vöröskereszt is szerepet vállalt, elsősegélynyújtó és újraélesztő tanfolyamával támogatja a programot. A Napforduló Drogprevenciós Egyesület a 18. életévüket betöltött diákokat célozta meg a projektbeli tevékenységével.

 

A projekt rendszeres testmozgást ösztönző foglalkozásokat is felsorakoztat: a környékbeli sportklubok feladatvállalásával karate, futball és asztalitenisz mellett kézilabda és lovaglás is szerepel a palettán.

 

Schilling-Mikola Réka elmondta: tavasszal Siklóson terveznek Kistérségi Egészségnapot, de kitelepült munkatársaik a térség több falunapjára is elviszik szűrő, tanácsadó és kockázatbecslő munkáit.