Az első kiváló minőségű sertéshús védjegyek

Gazdaság - szerző: Kacsúr Tamás

Négy hazai sertéstenyésztő, illetve húsfeldolgozó gazdaság kapta meg elsőként a kiváló minőségű sertéshús védjegyet: a használatáról szóló tanúsítványt Derecskén adta át Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke és Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.  

 

Czerván György szerint a védjegy jelentős mértékben hozzájárulhat mind a hazai, mind a külföldi fogyasztók bizalmának növeléséhez. Segíthet a tanúsítvány abban is, hogy a jelenlegi fejenként 25 kilogrammos hazai éves sertéshúsfogyasztást növelni tudjuk – tette hozzá az államtitkár. Czerván György Derecskén is felidézte a sertéságazati stratégia legfontosabb célkitűzését, miszerint néhány év alatt meg akarják duplázni a jelenlegi 3 milliós sertésszámot.

 

 

 

Németh Antal, az MTI érdeklődésére elmondta: a kiváló minőségű sertéshús védjegy használatának szigorú feltételei vannak. Pályázni a terméktanács honlapján lehet a cím elnyerésére. Legközelebb május 8-án bírálják el az eddig beérkezett pályázatokat.  

 

Elsőként Szabó Imre, a derecskei Bold Argo Kft. tulajdonos ügyvezetője vette át a tanúsítványt. Az MTI érdeklődésére elmondta: 2200 kocájuk van, 33,4 százalékos egy kocától az éves malacszaporulat, 65 ezer hízót vágnak le évente, sertéságazatuk éves árbevétele 3,5 milliárd forint.  

 

A másik védjegytulajdonos, a nádudvari Hage Zrt. elnöke, Kovács Lajos kifejtette: cégcsoportjuk 230 ezer hízót nevel egy évben, árbevételük eléri a 30 milliárd forintot.

 

A feldolgozással foglalkozó debreceni Hajdúhús 2000 Kft. ügyvezetője, Papp István közölte: 120 ezer sertést dolgoznak fel évente, árbevételük 6 milliárd forint. Pályázati források felhasználásával feldolgozó-kapacitásukat 250-300 ezer sertésre kívánják növelni.  

 

A védjegy-használatot szintén elnyert Szerencsi Mezőgazdasági Zrt.-nél 1200 kocát tartanak, s 25-30 ezer hízót nevelnek, illetve dolgoznak fel egy évben. A sertésből származó árbevételük egymilliárd forint – mondta el az MTI-nek Osvay György elnök-vezérigazgató.