Azért van pár dolog, amit tudni kell a petárdázás szabályairól

Életmód - szerző: HH

December 28-tól egészen december 31-ig vásárolhatóak azok a petárdák és tűzijátékok, melyek beszerzése az év többi napján engedélyhez van kötve. Nem vehet akárki és akármit, durrogtatni sem lehet mindenhol. Összeszedtük a főbb szabályokat.

 

 

A pirotechnikai termékeket négy csoportba osztják. Az első két csoport bárhol és bármikor kapható, alig van hangja és a legkevésbé veszélyes csak. A harmadik osztály darabjait jellemzően szilveszterkor árusítják, míg a negyedik osztályt csak pirotechnikus veheti meg.

 

1. és 2. pirotechnikai csoportba tartozó tűzijáték termékekre viszonylag kevés rendelkezés vonatkozik. Magánszemély egy időben és helyen összesen egy kilogramm tömegig tárolhatja azokat, míg a csak év végén megvásárolható tűzijáték termékekből egy időben és helyen legfeljebb három kiló tartható.

 

Szilveszterkor szabad a hármas

 

Szilveszter előtt megjelennek a 3. csoportba sorolt termékeket árusító szabadtéri árusok. Az ott vásárolt pirotechnikai eszközöket december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig lehet felhasználni, de kizárólag nagykorú személynek. A rendőrség és a Katasztrófavédelem közleményeiben arra figyelmeztet, hogy tűzijátékot, petárdát kizárólag engedéllyel rendelkező árustól vásároljunk, hiszen csak így lehetünk biztosak abban, hogy valóban bevizsgált terméket kapunk.

 

Nem mindenhol szabad durrogtatni

 

Harmadik osztályba sorolt petárdát, tűzijátékot közintézményben, középületben, tömegközlekedési eszközön, sportlétesítményben, egyházi jogi személy által használt helyiségben, védett természeti területen és „C” tűzveszélyességi osztályba tartozó helyen, illetve rendezvény helyszínéül szolgáló nyilvános helyen csak pirotechnikus jelenlétében használható fel – figyelmeztet a rendőrség.

 

Tűzijátékterméket buszon, vonaton kizárólag zárt csomagolásban lehet szállítani. A fel nem használt vagy hibás 3. kategóriás terméket január 5-ig kell a vásárlás helyére visszavinni, ahol azt az eladónak díjmentesen át kell vennie. Szintén ingyen leadhatóak az első két kategória lejárt szavatosságú darabjai.

 

Bírság jár

 

Aki a pirotechnikai eszközökre vagy azok felhasználására vonatkozó szabályokat megszegi – amellett, hogy elveszik a petárdáit – 150 ezer forintig terjedő bírságot kaphat. A rendőrök minden évben kiemelt figyelmet fordítanak a lejárt szavatosságú petárdákra, a bontott csomagolásban szállított vagy be nem vizsgált – címke nélküli – termékekre.