Baranya megyei értéktárba került a Tenkes Csárda

Baranya - szerző: HH

A Baranya Megyei Önkormányzat Értéktár Bizottsága felvette a megyei értékek sorába az ősi hagyományokat tisztelő, azokat tovább örökítő, de mégis a modern kor elvárásainak megfelelő Tenkes Csárdát.

 

 

Az erről szóló oklevelet Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke és Szatyor Győző, az Értéktár Bizottság elnöke adta át szombaton Kovács Gábor tulajdonosnak.

 

Szatyor Győző, a megyei értéktár bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a bizottság egyöntetűen támogatta az indítványt, hiszen a csárda komoly történelmi múltra tekint vissza. Többszáz éves múltja van hiszen a csárdák olyan utak mentén alakultak ki, ahol állatokat tartottak, amelyeket kivittek a vásárokba, útközben pedig betértek a csárdába, ahol nemcsak enni- és innivaló várta a megfáradt utazót, hanem akár szállás, és istálló a lovaknak. A Tenkes csárda ugyanolyan módon működik, ahogyan régen is, nem egyszerű vendéglátóhely, hanem múlttal, történelemmel rendelkező hely, ahol a vendéglátás ötvözi a 21. századi modern technológiát, megőrizve az eredeti értékeket – mondta.

 

A megyei önkormányzat 2014-ben indította a Kincses Baranya programot, amely szervesen kapcsolódik a megyei értéktár munkájához. Nagy Csaba a díj kapcsán elmondta, hogy a baranyai települések a kincsek tárházai, legyen szó akár az épített örökségről, akár a természeti kincsekről. Mint fogalmazott, a Tenkes Csárda nemcsak a megyei épített örökség fontos része, a modern kori utazó számára is bemutatja ezt a történeti örökséget és a hozzá kapcsolódó gasztronómiai hagyományt. Fontos, hogy ezeket az értékeket összegyűjtsük, rendszerezzük, bemutassuk, hiszen turisztikai, ezen keresztül gazdasági potenciált is jelenthetnek számunkra.

 

 

Kovács Gábor az elismerés kapcsán azt mondta, ez azt jelzi számára, hogy az elmúlt tizenöt év fáradhatatlan munkája nem volt hiábavaló. Küldetésének tekintette és tekinti, hogy a magyar vendéglátás egyik legrégebbi, legendás intézménye megmaradjon az utókor számára. Mindig az vezérelte, hogy az egykori hagyományt, a kulturális örökséget, ne adja fel, az eredethez, a gyökerekhez hű maradjon.

 

A csárda szentély, a magyar étkezés, lelkület temploma, és önálló kategóriát képez az éttermek között. A Tenkes csárda épülete több mint száz éve lett az út mellé építve és egykori megvalósítóik, ma is elégedett fejbólintással néznének körbe. Ráérezhet itt bárki, mi az, magyarnak lenni és magyarként egy ilyen csárdában érezni az „otthon” ízeit, hangulatát, illatát. Egy ilyen létesítmény dédelgetésénél elsődleges cél maradandót alkotni. Egy csárdába betérő, vagy visszatérő vendég ha leül, nem csak falatozik egyet, hanem egy különleges élethelyzetbe kerül, mert oda repítik a formák, színek, ízek és illatok – mondta.

 

Nagy Csaba és Szatyor Győző az oklevél mellett átadta a Kincses Baranyát jelképező, fából készített, sorszámozott míves Kincsesládát a Tenkes Csárda tulajdonosának.