Befejeződtek a munkálatok a Boros-Dráván

Baranya - szerző: HH

Befejezéséhez közeledik az Aljmaski rit & Boros Drava elnevezésű, magyar-horvát közös együttműködésben megvalósuló Interreg projekt, melyet a projektpartnerek mintegy 1,34 millió eurós összköltségben valósítottak meg 85 százaléknyi európai uniós támogatás mellett.

 

 

A Boros-Dráva medrében lerakódott nagy mennyiségű hordalék gátolta a vizek akadálymentes levezetését, emellett a természeti környezet szempontjából sem kedvezett a szerves anyagban gazdag hordalék jelenléte.

 

A magyar oldalon, az Old közelében elhelyezkedő Boros-Dráva területén, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság iszapkotrási munkákat végeztetett. A mederből a tervezett 805 méteres szakaszon jelentős mennyiségű – közel 50 ezer köbméter – iszapot sikerült kiemelni, amely két korábbi anyagnyerőhely területén került elhelyezésre.

 

A projektben a horvát partnerek az úgynevezett Eszék közeli Aljmaski rit területén végeztek iszapkotrási és helyreállítási munkálatokat a jobb ökológiai környezet elérése érdekében.

 

A Boros-Dráva revitalizációjának célja a vizek szabad lefolyásának biztosítása, a vízfelület növelése, a vízminőség javítása volt, mindezek a kedvezőbb ökológiai környezet feltételeit teremtik meg. Ezen kívül új horgászstégek épültek a régiek helyett, valamint olyan őshonos halfajokat is telepítettek, mint a ponty, csuka vagy compó a terület turisztikai értékének és vonzerejének növelése érdekében.