Belső vizsgálat indult a rendezvényt ellehetetlenítő tájékoztatás miatt

Helyi - szerző: HH

Belső vizsgálat indult a Tenkes Hadjárat helyben tervezett rendezvényével kapcsolatban adott téves felvilágosítás miatt, mivel a hibát figyelmen kívül hagyva a közterület-felügyelő nem korrigálta a félrevezető tájékoztatást. A tévedés miatt egy húsz évre visszanyúló hagyomány szakadt meg.

 

Mint arról korábban beszámoltunk, az ötnapos hadjárat utolsó napján koszorúzásra került volna sor a Hősök emlékműnél, ám a rendezvény harkányi etapja elmaradt, mert a szervezők azt a tájékoztatást kapták egy közterület-felügyelőtől, hogy öt nappal korábban közterület-használati engedélyért kellett volna folyamodni. Mint kiderült, ez a felvilágosítás nem tartalmaz helytálló megállapítást, és ami rosszabb, erre felettese segítségével fényt derítve sem hozta helyre a hibát; a felügyelő nem szólt a fejleményekről a hozzá korábban bizalommal forduló hagyományőrzőhöz.

 

Az esettel kapcsolatban felkerestük a város jegyzőjét, aki megerősítette, hogy nem lett volna szükséges közterület-használati engedélyt igényelni. Mint dr. Markovics Boglárka jelezte, a Harkányi önkormányzat Közterület-felügyelőségén két fő látja el a közterület-felügyelői munkakört, akik maradéktalanul rendelkeznek a közterület-felügyeletről szóló törvény által előírt képesítési követelményekkel és vizsgákkal.

 

A részletekbe bocsátkozva a jegyző közölte: a Tenkes Hadjárat szervezője június 29-én napján a reggeli órákban jelent meg a Harkányi Közös Önkormányzati Hivatal épületében, ahol a portán elmondta, hogy a rendezvény részletes programját kívánja leadni. Az akkor a portán tartózkodó közterület-felügyelő megkérdezte, hogy mégis milyen rendezvényről van szó, közterületen valósul-e meg. A szervező elmondta, hogy a Tenkes Hadjárat rendezvény évről évre visszatérő rendezvény, melynek keretében Harkányban is lesznek programok. A közterület-felügyelő tájékoztatta az ügyfelet, hogy amennyiben közterületen fog megvalósulni a rendezvény, akkor a rendezvény előtt öt nappal kérelmezni szükséges a közterület-használati engedélyt. Ez alapján a Tenkes Hadjárat szervezője kijelentette, hogy ebben az esetben nem lesz megtartva a rendezvény.

 

A közterület-felügyelő ezt követően a programlistát bevitte közvetlen feletteséhez, aki átolvasva azt, majd azt a megállapítást tette, hogy tekintettel arra, hogy csupán koszorúzási programelemről van szó Harkányban, így annak kapcsán nem szükséges közterület-használati engedélyt igényelni, és erről tájékoztathatja a közterület-felügyelő az ügyfelet is. Ezt követően a közterület-felügyelő a rendezvény szervezői részére adott korábbi, nem helyt álló tájékoztatását nem korrigálta – szögezte le a jegyző, hozzátéve: az ügyben belső vizsgálatot indított.