Bemutatta jelöltjeit és országos listáját a Jobbik is

Belföldi hírek - szerző: KT

Bemutatta az idei országgyűlési választáson induló egyéni képviselőjelöltjeinek névsorát és országos listáját a Jobbik, amely február 15-én tartja országos kampánynyitó rendezvényét. 

 

(fotó: MTI / Kovács Attila)

Vona Gábor pártelnök sajtótájékoztatóján ismertette: miniszterelnök-jelöltként az országos listát ő vezeti. Kiemelte, hogy Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével és Mesterházy Attilával, az MSZP vezetőjével ellentétben ő az egyetlen kormányfőjelölt, aki egyéni választókerületben is megméretteti magát. A Jobbik elnöke a gyöngyösi székhelyű Heves megyei 2-es számú választókerületben indul egyéni jelöltként. 

 

Az országos lista első 27 helyéből 26-ot jelenlegi országgyűlési képviselők foglalnak el. Az első öt helyen Vona Gábor után Balczó Zoltán, Volner János, Dúró Dóra és Sneider Tamás neve található. A mostani 43 fős frakcióból nyolcan nem szerepelnek a 116 fős listán, és vannak, akik saját kérésükre biztosan nem befutó helyre kerültek.  

 

Ez utóbbiak közé tartozik Szabó Gábor pártigazgató, aki az utolsó helyet foglalja el a listán, illetve Murányi Levente 1956-os elítélt, aki a szimbolikus 56. helyet kapta az országos listán – ismertette Vona Gábor. 

 

Saját kérésére nem szerepel a listán Schön Péter, a párt gazdasági igazgatója, emellett nem indul újra Pörzse Sándor sem, aki várhatóan Vona Gábor személyes stábjának lesz a tagja. Szintén nem szerepel a listán Gaudi-Nagy Tamás, aki ugyanakkor a jövőben is szorosan együttműködik a Jobbikkal és egy „európai szintű nemzeti jogvédő iroda felállítását” vezeti majd. Nincs a listán Zagyva György Gyula, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője sem, akinek a mozgalmával megmarad a Jobbik szövetsége, „de már nem parlamenti keretek között” – mondta Vona Gábor.
  

Kérdésre válaszolva nevek említése nélkül ismertette: 2010-ben előfordult, hogy korábbi MSZMP-, vagy SZDSZ-tagok is országgyűlési mandátumhoz jutottak a Jobbik listájáról, mert ezt akkor egyénileg mérlegelték, „de most úgy döntöttek, hogy szigorúbbak lesznek ebből a szempontból, nem vállalják ennek a politikai kockázatát, így a lista jelenleg teljesen tiszta”. 

 

Az országos listán a jelenlegi országgyűlési képviselők közül a fentieken kívül Hegedűs Tamás, Korondi Miklós, Nyikos László és Rubi Gergely nem szerepelnek. Az korábban nyilvánosságra került, hogy Hegedűs Tamás az SZDSZ-nek, Korondi Miklós és Nyikos László pedig az MSZMP-nek volt a tagja.  

 

Szerepel ugyanakkor a listán a 46. és az 50. helyek között öt határon túli Jobbik-tag, illetve az 55. helyen Mészáros István, az Új Magyar Gárda Mozgalom főkapitánya.  

 

Vona Gábor bejelentette: pártja február 15-én szombaton, Miskolcon tartja országos kampánynyitó rendezvényét. Borsod-megyét ismét a Jobbik fellegvárává akarják tenni – mondta a pártelnök-frakcióvezető.  

 

Azt is közölte, az elnökség által készített országos listát már a párt választmánya is jóváhagyta. Vona Gábor úgy értékelte, a Jobbik a „legerősebb ellenzéki pártként fog nekivágni a kampánynak”. Az elmúlt négy évben az LMP ketté, az MSZP pedig háromfelé szakadt, vagyis a Jobbik „egyedüli ellenzéki pártként tudott a kétharmados kormánytöbbséggel szemben egységes maradni” – mondta.  

 

A pártelnök beszélt arról is: az egyéni jelöltek kiválasztása már tavaly ősszel megtörtént és azóta zajlik a felkészítésük is. Indulóik elsősorban személyes kampányra készülnek, amelyben a párt három fő üzenetét képviselik majd: legyen rend, megélhetés és elszámoltatás.

(HH / MTI)


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.