Bokrosék mégsem indulnak az EP-választáson

Belföldi hírek - szerző: GR

Nyolc listát vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság a május 25-i európai parlamenti választásra, ennyi lista szerepel majd a szavazólapon.  

 

Az NVB pénteki ülésén nyilvántartásba vette A Haza Nem Eladó Mozgalom, a Lehet Más a Politika, a Seres Mária Szövetségesei listáját. Már korábban megtette ezt az MSZP, a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció (DK) listájával, így összesen nyolc lista szerepel majd a szavazólapon.

 

Nem volt meg a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlása a Modern Magyarország Mozgalomnak, az Új Magyarország Pártnak és a Jólét és Szabadság Demokrata Közösségnek, így ezen listák nyilvántartásba vételét az NVB visszautasította.  

 

A listák bejelentésére kedden 16 óráig volt lehetőség, az NVB-nek pedig három nap állt rendelkezésére az ajánlások érvényességének ellenőrzésére és a lista nyilvántartásba vétele ügyében a döntésre. A most nyilvántartásba vett listák közül a Haza Nem Eladó Mozgalom listáján 27 név van (a listát Kásler Árpád vezeti), az LMP listáján 17 név szerepel (a listát Meszerics Tamás vezeti), a Seres Mária Szövetségesei listáján 36 jelölt szerepel (a listát Tóth Tamás Mihály vezeti).

 

A jelöltek sorrendjét a párt határozta meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni vagy levenni róla. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik – mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről – helyére a listán soron következő lép.

 

Az NVB kedden kisorsolta a listák szavazólapi sorrendjét is, a listák a következő sorrendben fognak szerepelni a szavazólapon: Magyar Szocialista Párt, Seres Mária Szövetségesei, Fidesz-KDNP, A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt, Jobbik, Lehet Más a Politika, Együtt-PM, Demokratikus Koalíció.

 

A szavazólapon szerepel majd a jelölőszervezet (több esetén jelölőszervezetek) neve, rövidített neve, emblémája, és a lista első öt jelöltjének a neve.

 

A Modern Magyarország Mozgalom csalódottsággal veszi tudomásul, hogy listáját nem vették nyilvántartásba  

 

A Modern Magyarország Mozgalom vezetése óriási csalódottsággal veszi tudomásul, hogy a Nemzeti Választási Iroda húszezernél kevesebb érvényes ajánlást talált a tételes ellenőrzése során – tájékoztatta a szervezet pénteken az MTI-t.

 

fotó: MTI / Máthé Zoltán

A Modern Magyarország Mozgalom elnöke, Bokros Lajos az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: „megköszönjük mindazok ajánlását, akik a mai félelemmel telített hazai politikai légkörben vették a bátorságot, és aláírásukkal egyértelműen kiálltak a demokrácia, a szabadság és a jogállam mellett, ezzel hozzájárultak ahhoz, hogy pártunk több mint 23 ezer ajánlást adhatott le a választási irodának.”

Kiemelte, tagjaikat, támogatóikat, az ajánlásukkal őket segítőket nem fogják magukra hagyni a jövőben sem.

 

HH / MTI