Csatornázás: több lehetősége is van a víkendtelepnek

Helyi - szerző: HH

Évek, sőt, évtizedek óta visszatérő igény az üdülőtelepek csatornázása. Az elmúlt években Harkány ezen városrészébe költöző nagyszámú, főleg fiatal család miatt ismét előtérbe került a kérdés, amire a tömeges igény miatt már nem lehet a városrész kialakítása a válasz. Az önkormányzat az elmúlt hónapokban körbejárta a témát.

 

A két városrész különleges helyzetben van. Egyfelől üdülőövezet, melyet fizikai kialakítása miatt sem lehet lakóterületté nyilvánítani, másfelől annyian költöztek az elmúlt években a csöndes, barátságos kertvárosi részbe, hogy a szennyvízelvezetés megoldása mindenképp jogos igény.

 

Több technológiai lehetőség is van a szennyvízcsatorna kiépítésére az üdülőtelepen – mondta Baksai Endre Tamás. Harkány polgármestere jelezte, mivel a nagy beruházások végéhez közelednek és egyértelművé válnak a forrásigények, hamarosan előtérbe kerülhet a városrész történetének talán legnagyobb munkáját jelentő fejlesztése. Mint részletezte, a Ságvári utcában zajló csatornázás is jó példa rá, hogy egy víztársulat létrehozása mellett egyik oldalról finanszírozható a munka, melybe a lakók is komoly költséget vállalnak.

 

A technológiai kérdésre kitérve a polgármester ismertette, több megoldás lehetséges. A környékbeli falvakban is megtalálható egyedi víztisztító berendezések telepítése mellett a városrész teljes becsatornázása és a szennyvíz átemelő szivattyúkkal a központi telepre juttatása a két végletet jelenti  kiépítés és üzemeltetés tekintetében is. Köztes megoldásnak a becsatornázott városrész szennyvizének közelben történő összegyűjtését vázolta fel, melyet teherautókkal szállítanak el a fogadó szennyvíztelepekre.

 

A legnagyobb esélyt abban látom, hogy részben önkormányzati forrással, részben egy vízitársulattal létrehozzuk a gerinchálózatot, melyre azok az utcák csatlakoznak rá, ahol megfelelő igény mutatkozik – mondta a polgármester. Hozzátette: ebben az eshetőségben szó sincs kötelező kiadásokról, azok a háztartások csatlakoznak rá, akik jelzik igényüket a társulat felé. Ez a gyakorlati lebonyolításban hosszadalmas és rendkívül összetett folyamat, számos lakossági fórum és egyeztetés előzi meg. Időrendiséget leszögezve kiemelte, hogy 2020 a felkészülés éve lesz, a technológia kiválasztásánál azt is figyelembe kell venni, hogy lehet-e pályázati forráshoz vagy állami támogatáshoz jutni a szennyvíztelep bővítésére, ami némely megoldásnál alapvető lenne.

 

Pályázati lehetőség az üdülőterület csatornázásra nincs, de kormányzati támogatást még igénybe lehet venni – zárta szavait Baksai Tamás. Mint megjegyezte, a feltétlen kormányzati támogatottságot leginkább egy egységes testülettel lehet elérni, mely a következő napok kérdése lesz. Ha testületen belül sem egyeznek az álláspontok, nem lehet előrébb jutni.