Egymilliárdért újulhat meg a Zsigmondy sétány

Helyi - szerző: KT

Többször fellángolt, de sosem lett semmi a Zsigmondy sétány felújításából. Most állunk a legközelebb ahhoz, hogy ezt a projektet megvalósítsuk – mondta Albrecht Ferenc, a Műszaki Osztály vezetője arra az 1,2 milliárd forintos pályázatra mutatva, melynek benyújtásáról döntött Harkány képviselő-testülete.

 

 

A 2016-os év eddig ismertté vált, Harkány számára meghatározó irányai négy területet ölelnek fel. A csúszdaépítés következő, várhatóan tavasszal kezdődő üteme mellett a decemberben kapott 300 millió forint a fürdő kettes épületéhez és a téli strandfürdőhöz kapcsolódik a vállalat falain belül.

 

A kiemelt gyógyhelyfejlesztési pályázat révén a Muslinca sor és a fürdőt övező utcaszakasz ölt új formát, egy hamarosan beadásra kerülő pályázat pedig a Zsigmondy sétány teljes felújítását célozza meg.

 

A Területfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében 50 millió forinttól 1,257 milliárd forintig elnyerhető pályázata eltérő támogatási intenzitással bír. Az egyes elemeket 50-100 százalék között finanszírozza a program. Az ennek keretében megvalósuló projekt tartalmazná a sétány teljes felújítását, zöldfelület kialakítását és egy ivókút valamint a harkányi emblematikus ivópavilon felállítását is.

 

A pályázat kapcsán felújítanák a szabadtéri színpadot és a hozzá kapcsolódó épületeket, kiépülnének az őspark járdái, kialakítanának egy tanösvényt és a kórházzal szembeni parkot is. A pályázati költségvetés a rendezvények lebonyolításához szükséges eszközök vásárlása mellett tartalmazza a parkba való bútorokat – padokat, szemeteseket – is, valamint a boros pavilonok egységes, kulturált rendezését.

 

A korábbi koncepciót is követő fejlesztési terveken túl új elemeket is hordoz az áprilisban beadásra kerülő és várhatóan július végére realizálódó pályázat, mégpedig a meglévő épületek energetikai felújítását, korszerűsítését.

 

Szökőkútból sosem elég

 

Az első tervek között két szökőkút építése is szerepel, mellyel kapcsolatban Kiss-Kálmán Éva önkormányzati képviselő a legutóbbi testületi ülésen élt felvetéssel, miszerint tekintettel kell lenni az üzemeltetésük magas költségére és szükségszerűségüket is vizsgálni kell.

 

Albrecht Ferenc válaszában rámutatott: a templom magasságában tervezett, pihenőhelynek kialakított látványelem mellett a park másik felére egy interaktív szökőkút kerülne. Ez a maga járdaszintbe épített kialakításával a pécsi főtér attrakciójához hasonlítana, de az egyedi vízjátékon túl különleges fény- és hangeffekteket is tartalmazhat. Megjegyezte, az elgondolások racionalizálása még várat magára.

 

Ez már a mélyvíz

 

A város előre lefektetett fejlesztési stratégiájának és a különböző tervezési szempontok összhangjának próbája ez a pályázat, ugyanis ekkora összegért hasonló területet érintő fejlesztés egyedülálló lenne Harkány eddigi történetében.

 

A korábban említett támogatási intenzitás nem a pályázat egészére értendő. Annak egyes részeit kell alapul venni, amikor azt vizsgálják, mely fejlesztési elemek megvalósulását mekkora hányadban támogatják.

 

Baksai Tamás Harkány polgármestere a projekt egészét tekintve ismertette, miszerint a tartalom még nem kiforrott. Amellett, hogy vizsgálni kell, mi emelhető be a pályázatba, azt is figyelembe kell venni, hogy az egyes elemeket milyen intenzitással támogatják. Mindezek tükrében válik ismertté az önerő, mely a lehetőségekhez képest határozza meg a projekt végleges tartalmát.