Elítélték az egyik harkányi rablót

Helyi - szerző: HH

Egy idős, 85 és 78 éves házaspárt rabolt ki 2017 szeptemberében Lothárdon az a három férfi, akiket egy évvel később fogtak el. A házaspár a lakás felújítását tervezte, de a rablás után az idős asszony rosszul lett és meghalt.

 

Mint korábban beszámoltunk róla, tavaly decemberben az 50 és 54 éves harkányi valamint 49 éves diósviszlói férfi ellen a Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség emelt vádat. A 2019 szeptemberi elsőfokú döntés szerint M.J. elsőrendű vádlottat 7 év 10 hónap szabadságvesztésre és 8 év közügyektől eltiltásra, M.Z. másodrendű vádlottat – mint különös visszaesőt – halmazati büntetésül 12 év szabadságvesztésre, 10 év közügyektől eltiltásra, a diósviszlói K.J. harmadrendű vádlottat pedig 2 év szabadságvesztésre ítélte – ez utóbbit 3 évi próbaidőre felfüggesztette.

 

Az elsőfokú bíróság ítélete a harmadrendű – diósviszlói bűnöző – vonatkozásában jogerőre emelkedett, míg az elsőrendű vádlott vonatkozásában fellebbezést jelentettek be. Az ügy március 31-i tárgyalással zárult.

 

másodrendű vádlott az eljárás során szökésben volt, de időközben külföldön elfogták. Ügyében csak a kiadatását követően tudja a másodfokú bíróság az ügyet felülbírálni. Most csak az elsőrendű vádlott vonatkozásában határoztak, lényegében helybenhagyva a korábbi döntést.

 

A két harkányi és egy diósviszlói közösen elhatározták, hogy az elsőrendű vádlott ismeretségi körébe tartozó idős sértett házaspár házába bemennek, onnan készpénzt és egyéb értékeket lopnak el 2017. szeptember 28-án. A harmadrendű vádlott a tulajdonát képező gépkocsival, az esti órákban a társaival együtt a sértettek házához mentek. Az elsőrendű és másodrendű vádlottak bementek a sértettek házának udvarába, símaszkot húztak fel, majd benyomták a családi ház bejárati ajtaját és bementek a házba.

 

A sértettek már az ágyban feküdtek a ház középső szobájában és televíziót néztek. Amikor az első és másodrendű vádlottak beléptek a szobába, mindkét sértett kiabálni kezdett, megkérdezték tőlük, hogy kik és mit akarnak, erre a másodrendű vádlott lefújta a sértett férfit gázspray-vel, valamint a sértett nő felé is fújt, az arcukba világított egy zseblámpával, folyamatosan fenyegette és a pénz átadására hívta fel őket. A sértett férfi félelmében a ház másik szobájában lévő szekrényből elővette a pénztárcáját és abból 100.000 forint készpénzt adott át a másodrendű vádlottak azzal, hogy nincs több. Erre a másodrendű vádlott kiabálni kezdett, hogy nem elég, ennél több kell. A sértett félelmében kivette a szekrényből autós táskáját és azt, a benne lévő 1.000.000 forinttal átadta a másodrendű vádlottnak. Ekkor a két vádlott távozott a házból. A két vádlottat a harmadrendű vádlott egy pécsi buszmegállóba szállította, ahonnan busszal utaztak haza, a harmadrendű gépkocsijával haza hajtott. A vádlottak a pénzt elosztották. A harmadrendű vádlott nem tudta, hogy a pénzt az első két vádlott erőszakkal szerezte meg, csupán a lopásról volt tudomása. A sértettek idős koruk miatt a bűncselekmény elhárítására korlátozottan voltak képesek.

 

A kiadatására váró másodrendű vádlottnak még egy ügy miatt kell felelnie: 2018. június 27-én Pécsen kifigyelte, hogy egy családi háznál az autóba pakolnak az ott lakók, feltehetőleg nyaralni mennek, így hosszabb időre üres marad a ház. Este visszament, és észrevett egy bukóra hagyott ablakot, amin be tudott mászni. Bentről több mint 375 ezer forint értékben lopott el műszaki cikkeket, ékszereket, használati tárgyakat és készpénzt. Ezeket aztán eladta, amit a nyomozók végül visszaszereztek – 45 ezer forint híján.