Érkezőben a Windows Phone 8.1

Technológia - szerző: GR

Hosszas várakozást – és két nagyobb rendszerfrissítést követően – a Microsoft végre reflektorfénybe állította az első óriás mértékű frissítéscsomagot, mely már verziószámot is emel, nevezetesen a Windows Phone 8.1-ről van szó. Az új rendszer érkezésére már lehetett számítani, sőt mi több, igazán sok újdonsággal már nem is tud szolgálni, ugyanis előzetesen rengeteg információ szivárgott ki a képességekről.  

 

A hangvezérlés új szintje- egyelőre angolul  

 

Az új Windows Phone egyik legjelentősebb újítása a hangfelismerővel egybekötött virtuális asszisztens, ami a Cortana névre hallgat. A nagysikerű játékból, a Halóból kölcsönvett női hangon megszólaló szolgáltatás a Google Now, és az iOS-en megismert Siri közös gyermekeként vezethető fel. A benne rejlő lehetőségek nagyon sokrétűek, de mindkét riválisának vannak vele szemben pozitívumai, így a fő platformok asszisztensei között továbbra sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy melyik a legjobb megoldás. A Cortana a különböző adatok beszerzésekor elsősorban a Bing keresőre fog hagyatkozni, ám más alkalmazásokhoz is tud fordulni, például a Foursquare-hez. A Foursquare-nek köszönhetően az asszisztens ki tudja listázni a környező boltokat, eseményeket és egyéb helyeket, szolgáltatásokat is. De nem csak keresésre használható a Cortana, hanem akár személyre szabott emlékeztetőket és naptárbejegyzéseket is képes létrehozni önállóan, illetve hívások kezdeményezésére is lehetőséget kínál. A szolgáltatást a keresőgomb megnyomásával lehet majd előcsalogatni. A Cortana először az Egyesült Államokban és Angliában bizonyíthat, ezt követően pedig Kína fog sorra kerülni. A többi nyelvről és régióról nem esett szó, valószínűleg a háttérben folyamatosan dolgoznak a támogatás kiterjesztésén a redmondi mérnökök.

 

Néhányaknak csak ez hiányzott: értesítések egy helyen  

 

A virtuális segítőtárs mellett fontos még az Action Centert is kiemelni. Ez a dedikált értesítési központ már nagyon hiányzott a Windows Phone-ból, és a pótlás rettentően jól sikerült, így a WP 8.1 felhasználóinak már nem lesz oka panaszra. Megjelentek a teljesen testreszabható gyorsgombok, amikkel szinte bármilyen beállítási lehetőség előcsalogatható, alattuk pedig a különböző értesítések sorakoznak majd fel, ráadásul teszik ezt rendbe szedve aszerint, hogy melyik alkalmazáshoz kapcsolódnak. A Cortana által létrehozott értesítések is ide kerülnek majd egyébként, nem csak a harmadik féltől származó applikációk által generált dolgok, illetve az üzenetek és a nem fogadott hívások is itt listázódnak.

 

A lockscreen is még cizelláltabbá válik  

 

A felhasználói felület változásai között, ami elsőre szembetűnhet, az a megújult lockscreen, vagyis lezárt képernyő. Egy újonnan bevetésre küldött API-nak hála az alkalmazások már hozzá tudnak majd férni ehhez a felülethez is. A jövőben így már a lezárt képernyőn is rengeteg információ bukkanhat majd fel, melyeket a felhasználók azonnal látni fognak egyetlen gombnyomást követően. Továbbá már itt is beállíthatóak lesznek a megjelenést átalakító témák, és mélyebben is bele lehet majd nyúlni a lezárt képernyő funkcionalitásába. A másik fontos újítás a grafikus felület kapcsán, hogy mostantól az indító képen át lehet állítani a különböző tartalmú csempék háttérképét egységesre, így a készülék tulajdonosa ilyen tekintetben is egyedi megjelenést adhat már a mobiltelefonjának. Jó látni, hogy egyre nagyobb a mozgástere a felhasználóknak, és már egészen egyedivé tehető lesz a WP8.1 – ezt sokan hiányolták korábban.

 

Explorer 11  

 

És ha már Microsoft, akkor természetesen az Internet Explorer is a legfrissebb kiadásban képviselteti magát a Windows Phone 8.1-en. A vállalat saját fejlesztésű böngészőjének 11-es kiadása is tartogat jó pár friss képességet, amik így helyből a WP8.1 részei is lesznek. Az IE 11 esetében például már van olvasómód, ami kiragadja a szöveget az egyébként sok más információval tarkított weboldalakról, végeredményben a releváns tartalmat ezüst tálcán kínálja.

 

Továbbá fontos még az is, hogy az új böngésző egy feljavított jelszókezelőt kapott, mely szinkronizálni tudja a különböző eszközök között a belépéshez szükséges adatokat, azonosítókat és jelszavakat. Az IE 11 ezeken felül rendelkezik privát internetezési móddal, lehetőséget kínál fájlok feltöltésére, és WebGL, valamint HTML5 támogatással is szolgál.

 

VPN, a vállalati biztonságért  

 

A fejlesztések során a biztonságnak is minden eddiginél nagyobb figyelmet szenteltek. Főleg az elmúlt hónapok eseményeinek tükrében vált minden korábbinál égetőbbé ez a probléma – a lehallgatási és egyéb adatlopási botrányokat valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. A Windows Phone 8.1 már VPN támogatással megtoldva érkezett, és ez még nem minden, ugyanis lesz még S/MIME titkosítási lehetőség is, amivel az e-maileket lehet még biztonságosabbá tenni.

 

Sense alkalmazások

 

Külön érdemes foglalkozni az úgynevezett Sense alkalmazásokkal. A Battery Power Sense és a Wi-Fi Sense egy-egy meghatározott területre korlátozódva nyújt részletes szabályozási lehetőséget a mobiltelefon életében. A Battery Power Sense-nek köszönhetően szemmel lehet majd tartani az appok energiaéhségét, és azonnal ki lehet iktatni a nem kívánatos szolgáltatásokat, amik a kelleténél sokkal nagyobbat harapnak az akkumulátorból, ezzel megrövidítve az üzemidőt. A Wi-Fi Sense meg a hálózat megbízhatóságát kíséri figyelemmel. Amennyiben a felhasználó úgy ítéli meg, hogy biztonságos az adott hálózat, akkor a fontosabb kommunikációs alkalmazások (Skype, Facebook, Outlook) jelszó nélkül is használatba vehetik azt.

 

Egyéb apróságok  

 

Kisebb újítás, hogy már a képernyőre is beköltöztethetőek lesznek a kötelező kezelőszervek, amik eddig minden esetben a megjelenítő alatt kaptak helyet. Ebből fakadóan kompaktabbak lehetnek a jövő Windows Phone-os okostelefonjai. Figyelemreméltó a csendes órák funkció, ami pontosan azt takarja, amire asszociálni enged a neve. Be lehet programozni, hogy a készülék lenémítsa önmagát, amikor a felhasználó nem szeretné, hogy zavarják. Legyen szó egy tárgyalásokkal tűzdelt napról, vagy simán az esti pihenésről, ez jól jöhet. A Worldflow billentyűzet pedig hasonló gépelési lehetőséget hoz gyárilag a Windows Phone 8.1-re, mint amit a Swype nyújt. Sőt, a bemutatón elhangzottak alapján ez még jobb is lesz, mint a Guinness rekordot tartó Galaxy S4 és Swype kombináció. Kíváncsian várjuk az első visszajelzéseket.

 

Meddig kell várni rá?  

 

A Windows Phone 8.1 frissítés a következő hónapokban valószínűleg a legtöbb WP8 alapú okostelefonra elérhető lesz, részletes listát erre vonatkozóan nem közöltek. A regisztrált fejlesztők április 10-étől vehetik használatba a legfrissebb Windows Phone-t. Az új készülékek, amik már gyárilag ezzel kerülnek ki a dobozukból, április végén vagy május elején fognak kereskedelmi forgalomba kerülni.  

 

HH/ Ipon.hu