Esti világkörkép

Nagyvilág - szerző: KT

Ukrajna: a ma elfogadott ukrán alaptörvény kimondja, hogy a Krím-félsziget demokratikus jogállam, az Orosz Föderáció egyenjogú része. A dokumentum számos rendelkezése megegyezik az orosz alkotmánnyal. (előzmények)

 

Argentína: huszonnégy órás általános sztrájk volt Argentínában. A szakszervezetek a nagymértékű infláció és a romló gazdasági helyzet ellen tiltakoztak. A munkások lezárták a főváros, Buenos Aires központjába vezető utakat és az elnöki dinasztia szerintük túlzott befolyása ellen is harcot hirdettek transzparenseiken.

 

Malájzia: egyre kisebb területen keresik az eltűnt utasszállítót. A kutatók bíznak benne, hogy napokon, de akár órákon belül meglehet az MH370-es Kiderült az is, hogy a tegnap észlelt 300 méter mélyen lévő jelfogó bója nem a géphez tartozik, az már biztos, hogy az amerikai keresőszonda által korábban vett jeleket a repülő fekete doboza adta le. Érthetetlen a vételtechnikai dilettanizmus. (előzmények)

 

Oroszország: a gázszállítások leállításával fenyegette meg Oroszország Ukrajnát, ha nem egyenlíti ki 2,2 milliárdos tartozását a fűtőanyagért. Ez az európai partnerek ellátását is veszélyeztetheti. Vlagyimir Putyin orosz elnök 18 európai vezetőnek írt levelet erről.