Évet értékelt Hosszúné Dávid Éva

Helyi - szerző: BB

Évet értékelt Hosszúné Dávid Éva. Harkány alpolgármestere az egészségügyben bekövetkezett változásokat is sorba vette, valamint bejelentette képviselői indulását a 2024-es önkormányzati választásokon.

 

Talán az egyik legnagyobb feladat volt a háziorvosi, házi gyermekorvosi ügyeleti ellátás folyamatos biztosítása, valamint a tartósan betöltetlen gyermekorvosi praxis működtetése tartós helyettesítéssel, a praxis mielőbbi betöltése. A háziorvosi ügyelet fenntartása hatalmas terhet rótt az önkormányzatra, voltak időszakok, amikor az orvoshiány miatt a siklósi ügyelethez kellett fordulnunk az ügyeleti betegellátás biztosítása érdekében. Szeptembertől a központosításnak köszönhetően Baranya vármegye területén már az OMSZ biztosította az ügyeleti ellátást.

 

A harkányi gyermekorvosi praxist tartós helyettesítéssel oldottuk meg, három doktornővel kötöttünk határozatlan időre szóló feladatellátási szerződést. Azonban a költségek kigazdálkodása, a praxis működtetése a 2023-as költségvetést nagyon megterhelte. Itt szeretném megemlíteni, hogy a helyettesítési időszakban a nagyon jól felkészült, határozott, rugalmas asszisztencia nagyban hozzájárult a folyamatos, naprakész betegellátáshoz. Ez év áprilisától dr. Svraka Eszter doktornő nyújtott be kérelmet, melyet a képviselő-testület örömmel támogatott, elfogadott, így elmondhatjuk, hogy Harkányban a gyermekorvosi ellátás biztosítottá vált.

 

Másik nagy feladatként állt előttünk a város csapadékvíz-elvezetésének megoldása. Tavasszal lezárult a csapadékvíz-elvezetési rendszer fejlesztése és a Lanka-csatorna fejlesztése tárgyú közbeszerzési eljárás, megkezdődött a munka a városban, a munkálatok jelenleg is folynak, ez év decemberével befejeződnek, reméljük, hogy a lakosság megelégedésére.

 

Sikerült megoldani a gyermekorvos kérdését, de ügyelet nélkül maradt a város. Merre billen a mérleg az egészségügy terén Harkányban?

 

Nagy örömünkre szolgált, hogy Harkányban megoldódott a gyermekorvosi ellátás. Dr. Svraka Eszter jól felkészült, fiatal, ambíciózus orvos. A város vezetése utolsó percig kiállt az ügyelet megtartása mellett, szem előtt tartva a lakosság igényét, kényelmét, de az említett gazdasági nehézségek miatt két hónappal a központosítás előtt kényszerültünk a siklósi ügyelethez csatlakozni. Itt szeretném megjegyezni, hogy a lakosság részéről panasz, észrevétel az ügyelet áthelyezésével kapcsolatban az önkormányzathoz nem érkezett.

 

Alpolgármester Asszonyt gyakran láthatjuk közösségi rendezvényeken, legyen szó oktatási intézményekről vagy nemzetiségi eseményekről. Szívén viseli e két területet?

 

Igen, mindig is aktív résztvevője voltam Harkány közösségi életének. Gyermekkoromtól részt vettem az iskolai és egyéb rendezvényeken, szívesen vállaltam feladatokat diákként, szülőként egyaránt. Alpolgármesteri pozícióm által pedig ez már mindennapos feladatom, melyet nagyon szívesen látok el. Az óvodai, iskolai életet napról napra követem, napi kapcsolatot ápolok az intézményvezetőkkel.

 

Városunkban élénk kulturális, közösségi élet folyik, a horvát és a német nemzetiségi önkormányzatok színvonalas estekkel, kórustalálkozókkal színesítik a mindennapokat. Nemzeti ünnepeinken, megemlékezéseinken, vallási ünnepeinken kivétel nélkül mindig számíthatunk rájuk. Nagyon szívesen veszek részt az összejöveteleiken. De megemlíthetem még a sportnapokat, az úszóversenyeket, Ki Mit Tud?-okat, rajzversenyeket, vers- és prózamondó versenyeket, táborokat, mind-mind színesítik a város életét, közösségeket építenek, tartanak össze.

 

Ha már rendezvényekről beszélünk, városunk életében a 2023-as év igen fontos évnek számít. Méltán híres fürdőnk idén ünnepelte 200 éves fennállását, melyet színes programsorozattal, koncertekkel köszöntöttünk. A fürdő idei vendéglétszáma a vártnak megfelelően, a tavalyi évhez hasonlóan alakult, a fejlesztések folyamatosan észrevehetőek a szolgáltatásban is. Főbb városi rendezvényeink helyszínéül a fürdőt jelöltük meg.

 

Az első képviselői, alpolgármesteri ciklusának zárása következik jövőre. Ha visszagondol az elmúlt négy évre, mik azok a feladatok, elért célok, amiket kiemelne?

 

Az elmúlt négy év nem úgy alakult, ahogy azt annak idején terveztem, gondoltam. Sajnos az elhúzódó pandémia, a kialakult nehéz gazdasági helyzet, a háború mind-mind átírta az életünket, a mindennapjainkat. Nehéz kimondani, de ezek a túlélés évei voltak. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy a pályázatok adta lehetőségeket kihasználva, nagyon szoros, szigorú, fegyelmezetten átgondolt pénzügyi, gazdasági döntésekkel, felelős városvezetővel Harkány jelentős fejlődésen ment át az elmúlt négy évben. Büszkék vagyunk megvalósult pályázatainkra, bízunk a folyamatban
lévők sikeres befejezésében!

 

Milyen célokkal indul a 2024-es évnek? Lesz folytatás?

 

Optimistán, csakis pozitív hozzáállással tekintek az előttünk álló évre. Egy új év mindig új lehetőségeket tartogat, új célokat tűzünk ki magunknak, kisebb, nagyobb közösségünknek. Vezetőként felelősséggel tartozik az ember az őt megválasztóknak, hisz abban, amit tesz, tudja, mit tesz, és tisztán látja hová tart. Ha az önkormányzati választásokra gondol, képviselőként szeretném segíteni városom további fejlődését, amennyiben bizalmat kapok.

 

Karácsonyra, újévre milyen üzenetet fogalmazna meg a lakosság felé?

 

Elsősorban az összefogást, elfogadást, tiszteletet egymás iránt. Legszebb ünnepünkre készülve mindenkinek szeretetteljes, egészségben megélt, áldott karácsonyt, boldog új esztendőt kívánok!


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.