Felmentették Hágában Perisicet

Nagyvilág - szerző: HH/MTI

Felmentette a vádak alól Momcilo Perisicet, az egykori jugoszláv hadsereg volt vezérkari főnökét csütörtökön a délszláv háborúkban elkövetett súlyos bűncselekmények ügyében eljáró hágai Nemzetközi Törvényszék fellebbviteli tanácsa.

(fotó: ICTY)

Perisicet 2011 szeptemberében az első fokú bíróság háborús, illetve emberiesség elleni bűncselekményekért még 27 év börtönre ítélte. Perisic azonban 17 pontban fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen.

Az ENSZ-törvényszék fellebbviteli tanácsa arra az álláspontra helyezkedett, hogy nem lehetett egyértelműen és minden kétséget kizáró módon bebizonyítani a volt tábornok felelősségét azokért a cselekményekért, amelyeket a szerbek Szarajevónál, illetve Srebrenicánál követtek el, és amelyeken a vád alapult.

A felmentő ítélet kihirdetésével egyidejűleg elrendelték a most 65 éves Perisic szabadlábra helyezését.

A férfi 1993 és 1998 között volt a jugoszláv hadsereg vezérkari főnöke. Hágában 2005 márciusában jelent meg önként, és ártatlannak vallotta magát. Három és fél évvel később indult meg ellene a büntető per.

A vádat arra építették, hogy Perisic az 1995-ben véget ért horvátországi, illetve boszniai háborúban az ottani szerb csapatokat katonákkal, fegyverekkel, illetve logisztikai támogatással segítette. Bűnössége mellett az ügyészek azzal érveltek – és ennek a bizonyíthatóságát illetően jutott eltérő következtetésre az első fokú, illetve a fellebbviteli fórum -, hogy Perisicnek tudnia kellett: a horvátországi, illetve boszniai szerbek a jugoszláv hadseregtől kapott támogatás birtokában polgári személyeket fognak ölni.