Aláírásgyűjtéssel kezdődött a kampány

Helyi - szerző: KT

Hivatalosan is kampány van. Nem lesz szép, kell majd számot adni és lehet ígérni. Kimondatlan elvárások és nagy szavak jönnek. Hétfőtől kaphatták meg a választási irodáktól a jelöltek az ajánlóíveket, ezzel elkezdődött a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának aláírásgyűjtése.

 

 

A választáson induló polgármester- és képviselőjelölteknek szeptember 8-án 16 óráig meghatározott számú ajánlást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy felkerülhessenek a szavazólapra. Harkányban egy polgármestert és hat képviselőt fogunk október 12-én választani.

 

A jelölteknek az illetékes választási irodától kell igényelniük az ajánlóíveket – legfeljebb a végső leadási határidőig. Az igényléseket már leadhatták korábban is a pártok és jelöltként indulók, de a választási irodákban csak a hétvégén kezdték kinyomtatni azokat és legkorábban tegnaptól voltak átvehetőek.

 

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény szerint képviselőjelölt az lehet, akit az adott választókerület választópolgárainak legalább 1 százaléka, Harkány esetében 37 fő jelöltnek ajánlott. Polgármesterjelölt városunkban az lehet, akit a lakosság 3 százaléka, azaz 110 személy ajánlott aláírásával jelöltnek. Az ajánlási küszöbszámok megállapításához a központi névjegyzék 3636 harkányi választópolgárt nyilvántartó augusztus 15-ei állapotát kellett figyelembe venni.

 

Ajánlásokat a választópolgárok zaklatása nélkül bárhol lehet gyűjteni. A törvény azonban tiltja, hogy munkahelyen, munkavégzés közben, a fegyveres erőknél és a rendvédelmi szerveknél szolgálati viszonyban lévőtől a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben, tömegközlekedési eszközön, állami, helyi vagy nemzetiségi önkormányzat hivatalos helyiségeiben, felsőoktatási és köznevelési intézményben valamint egészségügyi szolgáltató helységeiben gyűjtsék azokat.

 

 

Helyi erő

 

Harkányban Imri Sándor jelenleg is regnáló polgármester kihívójaként Fidesz színeiben a Miniszterelnökség kötelékében is tevékenykedő Baksai Endre Tamást nevezte meg a párt, mint polgármester-jelöltjét.

 

Kerécz Tamás korábbi nyilatkozatában nem jelezte polgármester-jelölti indulását, szívesen állnék be egy határozott és a város fejlődésében ténylegesen érdekelt polgármester jelölt mögé támogatóként – mondta.

 

Döme Róbert független polgármester-jelöltként ismert harkányi vállalkozókkal tervezi a várost egy kedvezőbb jövőkép felé mozdítani.