Fitch: sokkal kisebb Közép-Európa idei hiteligénye, mint az euróövezeté

Gazdaság - szerző: GR

A közép-európai EU-gazdaságok bruttó állami hitelpiaci finanszírozási igénye várhatóan elmarad a tavalyitól, és a hazai össztermékhez (GDP) mérve sokkal kisebb lesz, mint az átlagos euróövezeti hiteligény – jósolta hétfői térségi előrejelzésében a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban ismertetett átfogó prognózisa szerint ugyanakkor Magyarország bruttó piaci hitelfelvételi igénye lényegesen meghaladja 2013-ban a régiós átlagot. A Fitch szakelemzőinek számításai szerint Magyarország, Csehország, Lengyelország és Románia összesített adósságpiaci finanszírozási igénye az idén 86 milliárd euró lesz, a négy gazdaság együttes GDP-értékének 10,3 százaléka.

A cég előzetes becslése szerint e négy ország tavaly bruttó 94 milliárd euró értékben vett igénybe tőkepiaci finanszírozást; ez összesített GDP-értékük 12 százalékával volt egyenlő.A Fitch számításai szerint az euróövezet idei piaci finanszírozási igénye a valutauniós GDP-érték 14,8 százalékát teszi ki.

A hitelminősítő közgazdászai szerint a vizsgált közép-európai térségen belül jelentősek az eltérések. A Fitch azzal számol, hogy Magyarország idei szuverén hiteligénye eléri a magyar GDP-érték 18 százalékát, a másik három ország esetében ez az arány 8-11 százalék lesz.

(Forrás: MTI)