Folytatódik a rezsicsökkentés, erősödik a fogyasztóvédelem

Belföldi hírek - szerző: KT

A novembertől hatályos újabb rezsicsökkentéssel a villamos energia ára a 2007. februári, a gázé pedig a 2008. júliusi szintre esik vissza – közölte a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján, ahol szólt a fogyasztóvédelem erősítéséről is.

 

Németh Szilárd emlékeztetett arra, hogy a rezsicsökkentés folytatásáról, azaz a gáz, az áram és a távhő árának újabb, ezúttal 11,1 százalékos – a tavalyi árakhoz képest összesen 20 százalékos – csökkentéséről hétfőn szavaz az Országgyűlés. A kormánypárti politikus ismertetett több – szintén a parlament előtt fekvő – fogyasztóvédelmi változtatást is, így például azt, hogy a jövőben a földgázszolgáltatók fizethetik a csatlakozó vezetékek és a felhasználói berendezések, például a gázkazánok műszaki-biztonsági felülvizsgálatának költségét – ami a családoknak akár 50-60 ezer forintjába is kerülhet -, s a tervek szerint a közszolgáltatók telefonos ügyfélszolgálatainak biztosítaniuk kell az ügyintéző öt percen belüli bejelentkezését.

 

Közölte egyúttal, hogy hétfőn ülésezik a rezsicsökkentés lehetséges alkotmányos garanciáit vizsgáló kormánypárti munkacsoport is. Az nem kétséges, hogy a teljes közmű-szolgáltatási szektort nonprofittá akarja tenni a Fidesz – nyomatékosította Németh Szilárd. Kitért továbbá arra, hogy a rezsicsökkentéssel kapcsolatban az Európai Bizottság több kérdésre is választ vár a magyar kormánytól. Ezt úgy értékelte, hogy a szolgáltatók, amelyeknek most veszélybe került a profitjuk és „a mohón megszerzett piaci részesedésük”, „elszaladtak Brüsszelbe, és onnan fenyegetőznek”. Magyarországon pedig „harcos fegyvertársaik vannak az MSZP, illetve a bukott baloldal soraiban” – mondta.

 

A Fidesz azonban megvédi a rezsicsökkentés politikáját – jelentette ki Németh Szilárd, utalva arra, hogy Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője pénteken közölte: hétfőn politikai nyilatkozatot nyújt be az Országgyűlésnek a kormánypárt a rezsicsökkentés megvédése érdekében. A nyilatkozatban a Fidesz-frakció arra kéri majd a Házat és a kormányt, hogy álljon ki a rezsicsökkentés mellett, és utasítsa vissza az Európai Bizottság támadását – ismertette akkor Rogán Antal. Kérdésre válaszolva Németh Szilárd vasárnapi tájékoztatóján megjegyezte, hogy a nyilatkozat szövegét először megvitatja a Fidesz-KDNP-frakciószövetség, majd benyújtják azt a parlamentnek.

 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Népszabadság szombati számában megjelent interjújában arra a kérdésre, reálisnak tartaná-e, hogy a 2014-es választás előtt legyen még egy újabb tízszázalékos rezsicsökkentés, azt válaszolta: „El tudom képzelni. A szolgáltatók az osztalékkifizetéseikben nem reagáltak a változásokra. Még látok tartalékot a rendszerben”. Ezzel kapcsolatban a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője azt mondta: szerinte a tárcavezető a háztartási energia, vagyis a gáz, az áram és a távhő ára esetében nevezte elképzelhetőnek a további rezsicsökkentést, mert a cégek osztalékadatai azt mutatják, ezeknél még bőven van lehetőség, van tartalék a rendszerben. Az újabb rezsicsökkentésnek az ország további jó teljesítménye lehet az alapja – tette hozzá.


MTI/HH