Fontos dolgot tisztáz a Mecsekerdő a medvehagyma-szezon elején

Baranya - szerző: HH

A medvehagyma csak nem védett területeken gyűjthető, saját célra fejenként naponta legfeljebb két kilogramm mennyiségben – hívja fel a figyelmet gyógynövény szezonjának kezdetén a Mecsekerdő Zrt.

 

medvehagyma

 

A Baranya megyében gazdálkodó társaság jelezte, hogy a jellegzetes fokhagyma-illatú, vér- és vesetisztító gyógynövény gyűjtése fokozott terhelést jelent az erdei ökoszisztéma számára, mindezt azonban felelős erdőlátogatással jelentősen csökkenthető.

 

Felhívták a figyelmet arra is, hogy tovább tud élni, lélegezni, táplálkozni és táplálékot raktározni a talajban megbújó hagymájában a medvehagyma, ha két leveléből csak az egyiket szedjük le, és elkerülhetjük az erdő talaján élő, számos védett lágyszárú növény letaposását, ha a kijelölt turistaútvonalakról nem térünk le.

 

A dombok középső és magasabb régióiban, lombos erdőkben, főként a bükkösökben, a hűvösebb északi oldalakon, völgyekben előforduló – medvehagyma levele kizárólag nem védett területeken gyűjthető, saját szükségletre fejenként naponta legfeljebb két kilogramm mennyiségben.