Medvehagyma – napi két kiló szedhető

Életmód - szerző: Kótány Jenő

Az időjárásnak köszönhetően az idei évben már beköszöntött a medvehagyma szezon, a rendkívül széleskörű gyógyhatással bíró növény Harkány környékén is elterjedt. Szedését a 2009-ben megjelent, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény szabályozza.

 

Az árnyas erdőket kedvelő évelő növény Magyarországon a Mecsekben és a Zselicben terjedt el a legjobban, az előbbi esetében azonban ebben az évben két kijelölt helyszínen tilos a szedése az elmúlt években történt intenzív gyűjtés miatt.

 

A medvehagyma jótékony hatásai közé tartozik a vér és vese tisztításán kívül, hogy enyhíti a fejfájást, jótékony hatással van a gyomorra és a bélrendszerre is, valamint kiváló vízhajtó is egyben. Gyógyhatását elsősorban friss állapotban fejti ki, szárításával a hatásfoka csökken. Tartósítására a leginkább javasolt módszer a kisebb zacskókban történő lefagyasztás, ám vannak akik a sóban, illetve olajban való elrakásra esküsznek.

 

A növény állami erdőben, nem védett területen engedély nélkül szedhető, a mennyiség azonban személyenként és naponta nem haladhatja meg a 2 kilogrammot. Ennél nagyobb tételű szedés esetében az erdőgazdálkodó engedélyét kell beszereznie a gyűjtőnek nettó 20 ezer forint/hektár áron.