Hosszabb vakációt terveznek a magyarok, mint tavaly

Belföldi hírek - szerző: HH

Az elmúlt hetek korlátozások enyhítéséről és az oltási számok markáns növekedéséről szóló híreinek hatására a nyári utazás újra biztosabbnak látszik. A Szallas.hu és az Ipsos friss reprezentatív felmérése szerint a lakosság harmada újra bízik abban, hogy el tud menni nyaralni.

 

A következő időszak további lazító intézkedései és a beoltottak számának gyarapodása kedvezően befolyásolhatja az utazással kapcsolatos bizonytalanságot, így a hazai turizmust is.

 

Míg tavaly a lakosság közel fele jutott el nyaralni a pandémia két hulláma között, az idei nyár már most kedvezőbbnek tűnik a hazai turisztikai szereplők számára. A 2021 februárjától kéthetente végez reprezentatív felmérés szerint már háromból két válaszadó tervez nyaralást.

 

A lazító bejelentések hatása egyértelműen látszik a foglalási számokban is, napról-napra gyarapodnak a nyári előfoglalások. A tavaly ilyenkori foglalásoknak a többszöröse érkezik be jelenleg a nyárra – mondta Trepess Beatrix, a Szallas.hu közösségi média és pr és menedzsere. Már a lakosság harmada bízik abban, hogy biztosan el tud menni üdülni az idén. Így reménykedhetnek a szállásadók is, hogy sikerül dübörgő szezont megélniük.

 

Az átlagos foglalási ár 9.070 forint/fő/éj, míg az átlagos foglalási érték 118.700 forint. Bár a kutatásban résztvevők többsége maximum 100 ezer forint körüli szállásköltséggel tervez, összköltségben többet költenének a nyaralók, maximum 300 ezer forinttal kalkulálnak – tette hozzá Trepess Beatrix.

 

Úgy néz ki, hosszabb is lesz a vakáció, mint tavaly: az átlagos foglalási hossz 4 éj idén, míg tavaly 2-3 éj volt. A családi nyaralást tervezők aránya jelentősen megnőtt március elejére és ez az arány még április első felére is megmaradt. A Szallas.hu foglalási adatai alapján az átlagos vendéglétszám foglalásonként 3-4 fő.

 

A felmérés alapján 10-ből 8 nyaralást tervező nem hotelben tölti majd nyaralását. A Szallas.hu foglalási adatai szerint bár tavaly közel azonos arányban osztoztak az apartmanok (27,74 százalék) és a hotelek (27,68 százalék) a vendégeken, az idei nyári foglalások 33 százaléka apartmanba szól, míg hotelbe 25 százalék. De nem csak hotelek lemorzsolódó vendégei választják inkább az apartmanokat: jóval nagyobb az átrendeződés a panziók esetén is, ahol a tavalyi 16 százalékos foglalási arány idén 11 százalékra csökkent.

 

Az eddig lezárult öt kutatás eredménye alapján kizárólag belföldi nyaralást a lakosság kétharmada, külföldit tízből 2 fő tervez idén nyárra. A bel- és külföldre is utazók aránya visszatért a március eleji és azelőtti szintre (11-12 százalék).

 

Az Ipsos felmérése szerint a legkedveltebb belföldi úti cél a Balaton és környéke, ahová a nyaralók több mint fele utazna idén. Ezen belül kifejezetten Siófokra 10-12 százalékuk menne üdülni. Megnőtt Hévíz népszerűsége (7 százalék) április elejére, emellett pedig továbbra is vonzó Eger, Hajdúszoboszló és Lillafüred-Szilvásvárad is. Április elején öt külföldi utazást tervezőből négy Európán belül szervezné idei nyaralását, közülük 22 százalék menne a horvát riviérára.

 

A Szallas.hu foglalási statisztikái is igazolják a közvélekedést. A Balaton továbbra is népszerű, a foglalások 35 százalékát ide tették meg június-augusztus közötti időszakra. A nyári top10 belföldi úti cél között az első helyezett és további 3-4 település is a Balaton térségében található. A legkeresettebb Siófok, a foglalások ötöde oda szól. De az élmezőnyben van Balatonfüred, Hajdúszoboszló, Hévíz, Eger, Gyula, Zalakaros, Pécs, Balatonlelle és Szeged is.

 

Régiós bontásban kedvelt még Észak-Magyarország is, a foglalások 16,3 százaléka szól például Egerbe, Lillafüredre, Egerszalókra, Miskolctapolcára vagy Szilvásváradra. Nyugat-Dunántúlra eddig nagyjából minden tizedik foglalás szól, így Zalakarosra, Sopronba, Sárvárra, Bükkre, Kőszegre, a Dél-Alföldre pedig az összes leadott foglalás 9,4 százaléka (Gyula, Szeged, Szarvas, Mórahalom, Békésszentandrás).

 

Április elején a nyaralást nem tervezők aránya stagnálást mutat, a lakosság egyharmada továbbra sem tud vagy nem mer tervezni. Túlnyomó részük a 3. koronavírus hullám tetőzése és részleges korlátozásai miatt (60 százalék), vagy anyagi gondokkal küzd (30 százalék), hiszen sokan elveszítették munkahelyüket vagy egyéb nehezebb élethelyzetbe kerültek. A lakosság 11 százaléka gondolja úgy, hogy a munkája és az ezzel kapcsolatos bizonytalanság miatt nem tervez nyaralást.

 

A top 10 belföldi úti cél 2021 nyarán a foglalási darabszám alapján Siófok, Balatonfüred, Hajdúszoboszló, Hévíz, Eger, Gyula, Zalakaros, Pécs, Balatonlelle, végül pedig Szeged.