Jövőre költözhetnek a légimentők Pogányból

Baranya - szerző: HH

Már javában keresik a kivitelezőt, akinek 240 napja lesz elkészíteni azt a szekszárdi légibázist, ahova a pogányi mentőhelikopter és személyzete költözik.

 

Mint arról korábban beszámoltunk, Szekszárda költözik a légimentők pogányi állomása. A légimentőbázisok optimális elhelyezésének feltétele, hogy a lehető legnagyobb hatótávolságban képesek legyenek Magyarország területét lefedni, egy-egy bázis mentési körzete a legnagyobb területre, minél több embert érintve terjedjen ki – indokolta korábban döntését az Új Harkányi Híreknek az üzemeltetésért felelős Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

 

A légimentők szekszárdi bázisának kiépítését már 2007-ben is kezdeményezte az Országos Mentőszolgálat. 2011-ben a kérdéses területet a tolnai megyeszékhely állami tulajdonba adta, 2016-ban pedig az OMSZ le is mondott tervéről. A létesítési engedélyt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Repülőtéri és Légiforgalmi Hatósági Főosztálya idei év márciusáig hosszabbította meg.

 

A tavaly megterveztetett állomás építésével kapcsolatban már megkezdődött a közbeszerzési eljárás, mely értelmében az Avar úton a helikopter tárolására szolgáló, 235 négyzetméteres szendvicsszekezetű acélhangár és az üzemeltető személyzet befogadására alkalmas 160 négyzetméteres új épület felhúzása, 10 ezer literes üzemanyagtároló állomás, 314 négyzetméteres helikopter leszállópálya, 8 kilowattos napenergia hasznosító rendszer és az épületekhez tartozó közművek építési munkálatainak elvégzésére keresik a kivitelezőt.

 

A leendő vállalkozónak a munkaterület átadásától számítva 240 napja lesz a munka elvégzésére, mely így várhatóan jövőre készül el.