Látványterveken mutatjuk be a fürdőfejlesztés következő ütemét!

Helyi - szerző: Kacsúr Tamás

A kedd esti közmeghallgatáson bemutatták a fürdő fejlesztésének következő ütemét. A tervek a hullám- és mediterrán medencét valamint az új kabinsort is tartalmazzák, de említésre került egy szálloda és új főbejárat is.

 

A harkányi fürdő fejlesztésének következő ütemterve

 

A téli strandot már birtokba vehették a vendégek, a kültéri gyermekvilág pedig tavasszal tartja próbaüzemét és a főszezonra kerülhet átvágásra a szalag – foglalta össze Szilágyi Tibor a 2019 óta tartó, 3,5 milliárd forintos kormányzati támogatásból megvalósuló felújítási program állomásait.

 

A Harkányi Gyógyfürdő Zrt. gazdasági igazgatója bemutatta azokat a látványterveket is, melyek Harkány következő fejlesztési ütemeit tartalmazzák, és melynek elkészítésére a város közel félmilliárd forint állami támogatást kapott. A terveken látható fejlesztések, beruházások megvalósítására újabb kormányzati segítségre van szükség, melynek mértéke a kivitelezőt célzó, hamarosan kiírásra kerülő feltételes közbeszerzés lefolytatása után válik csak ismertté.

 

A harkányi fürdő fejlesztésének következő ütemterve

 

Az öt nagyobb projektelemet tartalmazó fejlesztési ütem ismertetése során az igazgatósági tag kitért a kétezer négyzetmérteres mediterrán medence, az ezer négyzetméter vízfelületű hullámmedence (szerk.: a méretarányok kedvéért a Lepke 1460 és 1520 négyzetméter, a sportmedence 1050), az új ételudvar és az öltözők mellett a hulladék kezelésének problémáját megoldó üzemre is.

 

A mediterrán medence

 

A mediterrán medence a jelenlegi csúszdapark és a Szieszta közötti területen, a kültéri gyerekvilág északi oldalán kapna helyet. Kialakítása szerint egy folyamatosan, 160 centiméterig mélyülő, kétezer négyzetméteres elem lehet, mely közepén egy sziget található bárral. Mediterrán jellegét a környezeti kialakítás mellett egy enyhe, tengert mozgását imitáló hullámzás is segíti.

 

A harkányi fürdő fejlesztésének következő ütemterve

A harkányi fürdő fejlesztésének következő ütemterve

 

A gépház kialakítása is különleges: a 600 négyzetméteres infrastruktúra tetején ugyanis egy szigetként kialakított koktélbár kap helyet, amit a medencéből és egy hídon keresztül is meg lehet közelíteni. A vendégek élményét két kötélhíd teszi teljessé. A mediterrán medence környezete térkövet kap, amivel összesen 4000 négyzetméternél is nagyobb egység lesz.

 

A hullámmedence

 

A tervek egy ezer négyzetméteres hullámmedencét is tartalmaznak, mely legnagyobb vízmélysége 1,8 méter. Ennek a gépháza is egy vendéglátóhelyet hordoz, ahonnan remek kilátás nyílik a jókora hullámokon lovagló vendégekre.

 

A harkányi fürdő fejlesztésének következő ütemterve

 

Új öltöző és vizesblokk

 

Hiánypótló elemként szerepel a terveken az új öltöző- és vizesblokk épülete, mely bejárat közelében kaphat helyet. Az új egység 600 öltözőszekrénye mellett a tervezés során a kismamákra, gyermekekre és a mozgáskorlátozottakra is gondoltak a különböző helyiségek illetve szolgáltatások kornak megfelelő kialakításával. A régi vizesblokk és kabinsor pedig elbontásra kerül.

 

A harkányi fürdő fejlesztésének következő ütemterve

 

Az ételudvar

 

Hat vendéglátóhelyet sorakoztat fel az új ételudvar terve. Ezek sorában kettő étteremnek minősülő egység – kilencven négyzetméteres konyhával – és négy kisebb ételbár – hatvan négyzetméteres konyhával – kap majd helyet a tervek szerint. A közös étkező udvar a jelenlegi helyén lesz, eltüntetve minden régi épületrészt és szerkezetet.

 

A harkányi fürdő fejlesztésének következő ütemterve

 

Támogatás esetén eltűnnek a konténerek is, ugyanis a beruházási fázis ötödik eleme egy hűtött, tömörítős szeméttároló üzem kialakítása, mely előkészíti a hulladékot a gazdaságos feldolgozáshoz, szállításhoz is.

 

További tervek is készülnek

 

Egyelőre nem a következő fejlesztési ütemben, hanem a távolabbi tervek között szerepel az a szálloda is, ami a jelenlegi irodaépület helyén kapna helyet, egy új, 3000 négyzetméteres gyógyászati szárny valamint egy új bejárat is, ami Bányász parkoló területén a főutca irányába a gyógyfürdőt nyitná meg a vendégek előtt.

 

Szintén az elképzelések között szerepel, hogy az új szárnynak köszönhetően felszabaduló terekben egy teljesen új, több száz négyzetméteres wellness- és szaunavilágot alakítanának ki. Megújulna a színpad illetve az előtte lévő nézőtér, felújításra kerülne az ott elhelyezett gépház, a jelenlegi főbejárat – a gombák – helyén pedig egy új strandbejárat kerülne kialakításra.