Legalább ennyit az EP választásról

Belföldi hírek - szerző: GR

Egyre közelebb van május utolsó vasárnapja, amikor újabb választás következik: ezúttal Európai Parlamenti választás lesz május 25-én. Ez a voksolás tisztán pártlistás, tehát nincsenek helyi jelöltek, az egész országban mindenki ugyanolyan szavazólapot kap, rajta pártnevekkel. A pártok előtte közzétettek egy listát arról, hogy kiket akarnak az EP-be küldeni. A kapott szavazatoktól függ majd az, hogy arról a listáról hány emberük jut mandátumhoz. Az EP-be Magyarország 21 képviselőt küldhet. A listákról szemezgettünk.  

 

Mi is az az Európai Parlament?

 

Az Európai Unió ügyeit viszik Strasbourgban és Brüsszelben, összesen több mint hétszáz képviselő ül benne, minden országból érkeznek. Őket a tagállamokban tartott szavazásokon választják ötévente. Magyarország 21 politikust küld, ők a hazai politikától távol teszik a dolgukat európai pártok színeiben, dolgoznak uniós jogszabályokon és ügyeken.

 

 

 

A listák…  

 

Az alábbi listákra csak azoknak a pártoknak az EP-listájáról szedtünk jelölteket, amelyek áprilisban parlamenti mandátumot szereztek. A Fidesz és az MSZP esetében a lista első öt helyezettjét, a Jobbik és az LMP esetében az első hármat, Együtt-PM és DK esetében pedig a másodiktól a negyedikig vettük figyelembe a jelölteket. Utóbbiaknál azért tettük így, mert a listáikat vezető Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc előre szóltak, hogy úgyse veszik fel a mandátumukat.

 

A nevek melletti számok a pártlistán elfoglalt helyüket mutatja.  

 

Veres János (MSZP 4.): A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei nagybirtokos Gyurcsány Ferenc második kormányában volt pénzügyminiszter. Gyurcsánynak kabinetfőnöke is volt a Miniszterelnöki Hivatalban egy ideig. Ilyen magas pozíciók után talán isten háta mögöttinek tűnik majd az a brüsszeli kis lyuk, amit az EP biztosíthat neki irodaként. Mostani (második) felesége Dobolyi Alexandra, aki 2004-2009-ben volt az MSZP EP-képviselője. Dobolyi egyszer azt mondta, hogy úgy került külpolitikai vonalra, hogy összefutott Kovács Lászlóval a Fény utcai piacon.

 

Deutsch Tamás (Fidesz 4.): Öt éve már az Európai Parlamentben van, de ő volt az első sportért felelős miniszter a magyar történelemben. Második felesége (most a harmadikkal él) Für Lajos (MDF, Magyar Gárda) lánya volt, egy ideig a nevét is felvette, és Deutsch-Für Tamásnak hívták.

 

Molnár Csaba (DK 2.): Lehet, hogy kevesen emlékeznek már, de 2008-ban, amikor az SZDSZ kilépett a koalícióból, kettévált Kóka János egykori minisztériuma, és lett belőle külön gazdasági és külön közlekedési- hírközlési és energetikai minisztérium. Az utóbbit adta Gyurcsány Ferenc Molnár Csabának. Bajnai Gordon pedig a Miniszterelnöki Hivatalt bízta rá, szintén miniszteri rangban.

 

Szanyi Tibor (MSZP 1.): Ő sosem volt miniszter, államtitkár viszont kétszer is. Medgyessy Péter idején a földművelési minisztériumban, az első Gyurcsány-kormány alatt pedig a gazdaságiban. Azóta ő az örök belső pártellenzék: viszonya megromlott Gyurcsánnyal, aztán elindult Mesterházy ellen a pártelnökségért két éve.

 

Ujhelyi István (MSZP 2.): Emlékeznek arra, hogy volt olyan, hogy önkormányzati és területfejlesztési minisztérium? Igen, mégpedig Lamperth Mónika vezette. Az ő politikai államtitkára volt Ujhelyi István 2006-2008-ban. Sőt, Bajnai Gordon kormányzása idején neki is jutott államtitkárság a Miniszterelnöki Hivatalban.

 

Családi szálakon…  

 

Szájer József (Fidesz 2.): Felesége Handó Tünde, aki az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

 

Morvai Krisztina (Jobbik 1.): Volt férje Baló György, televíziós személyiség.

 

Gúr Roland (MSZP 3.): Édesapja Gúr Nándor, az MSZP alelnöke.

 

Szelényi Zsuzsanna (Együtt PM 3.): Férje Karvalits Ferenc, aki 2007-2013 között a Magyar Nemzeti Bank alelnöke volt.

 

Balczó Zoltán (Jobbik 2.): Az olimpiai bajnok Balczó András testvére.

 

Akik laktak már életvitelszerűen külföldön…  

 

Nehéz lesz állandóan Brüsszelbe járni, vagy éppen Strasbourgba repkedni? Van, aki hozzászokott már a külföldi léthez.

 

Kovács Béla (Jobbik 3.): Moszkvában járt egyetemre, és egy rövid hazai kitérő után visszaköltözött az orosz fővárosba, 1988-2003 között élt kint. Őt tartják a fő kapcsolattartónak Oroszország és a Jobbik között, neki és kapcsolatainak köszönhető a ruszofil vonal a pártban. Ő az a Jobbikos képviselő, aki pont pár nappal a választás előtt keveredett kémgyanúba, amiről semmi biztosat nem lehet tudni.

 

Kakuk György (DK 3.): Az egykori külpolitikai újságíró 2001-2012-ben az ENSZ-nek dolgozott, többek között Koszovóban és Kelet-Timorban.

 

Krasztev Péter (Együtt PM 4.): Pozsony is külföld! Ő volt az ottani Magyar Kulturális Intézet igazgatója 2005-2010-ben. Egyébként irodalomtörténész, dokumentumfilmes, műfordító.

 

Tőkés László (Fidesz 3.): Királyhágómelléki református püspök. A védelmére összegyűlt tömeg tüntetésével tört ki az 1989-es romániai forradalom. Román állampolgárként született és papíron mostanáig román EP-képviselő volt.

 

Szanyi Tibor (MSZP 1.): 1982-85-ben Rómában, az ottani magyar követségen dolgozott.

 

Pártváltók- meg és eltérők

 

Nem mindenki találja meg rögtön a helyét.  

 

Balczó Zoltán (Jobbik 2.): Az MDF-ben kezdte, a MIÉP-ben folytatta és most a Jobbik politikusa.

 

Tőkés László (Fidesz 3.): Az RMDSZ tiszteletbeli elnöke volt sokáig, aztán sajátot pártot alapított Erdélyi Magyar Néppárt néven, és most a Fidesz listáján indul.

 

Szelényi Zsuzsanna (Együtt PM 3.): 1990-ben fideszesként lett országgyűlési képviselő, 1994-ben kilépett a pártból.

 

Jávor Benedek (Együtt PM 2.): 2010-ben még az LMP színeiben lett képviselő, 2010-ben még a párt főpolgármester-jelölti szintjéig is eljutott. Most a Párbeszéd Magyarországért párt társelnöke.

 

Meszerics Tamás (LMP 1.): 1995-ig az SZDSZ tagja volt, bár ott párttisztséget sohasem viselt. Amúgy történész, egyetemi tanár.

 

Molnár Csaba (DK 2.): Az MSZP-ben a Győr-Moson-Sopron megyei elnökségig vitte.

 

A viszonylagosan fiatalok

 

Nincsenek sokan.  

 

Gúr Roland (MSZP 3.): 1983-as! De dolgozott már a földművelésügyi minisztériumban, a párizsi magyar követségen és az Európai Parlamentben is. Ott az MSZP titkára volt.

 

Csiba Katalin (LMP 2.): 1982-es! Biológus, volt barlangi túravezető is, és borsodi falvak fejlesztésén is dolgozott.

 

És a kakukktojások…?

 

Végül akik egyik listára se fértek fel, de érintettek a pártlistákon.  

 

Pelczné Gáll Ildikó (Fidesz 1.): A miskolci önkormányzati képviselő 2005-ben váratlanul lett a Fidesz egyik alelnöke. Aztán beugrott Schmitt Pál helyére az EP-be.

 

Heltai László (LMP 3.): Az LMP egyik szóvivője. Önéletrajzában nem írta le, hogy mikor született, de azt igen, hogy nagyon szereti Manu Chaot.

 

Niedermüller Péter (DK 2.): Kulturális antropológus és a galamus.hu állandó szerzője. A DK egyik alelnöke is.

 

Gurmai Zita (MSZP 5.): Már tíz éve EP-képviselő. És ő az Európai Szocialista Párt Nőtagozatának az elnöke is!

 

Gyürk András (Fidesz 5.): Már tíz éve EP-képviselő. A Fidelitas elnökeként kezdte, most pedig ő a Fidesz kampányfőnöke.

 

HH / 444.hu gyűjtése alapján