Más adatát adta meg, bíróságon felel

Baranya - szerző: HH

Boltból lopott, majd a rendőröknek a volt osztálytársa adatait adta meg egy nő Pécsen. A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség szabálysértésre vonatkozó hamis vád vétsége miatt emelt vádat ellene – közölte a hatóság.

 

A vádlott 2014. novemberében Pécsen egy üzletből lopott, azonban lebukott, így vele szemben rendőri intézkedésre került sor. Az intézkedés során egy volt osztálytársának adta ki magát, az ő adatait adta meg, melynek során helyszíni bírság kiszabására került sor vele szemben. A helyszíni bírság kiszabásáról szóló nyomtatványon a nő az ismerőse nevét aláhamisította.

 

Mivel a kiszabott 50 ezer forint helyszíni bírság nem került befizetésre, ezért a bíróság azt szabálysértési elzárásra változtatta át. Ekkor a vádlott ismerőse – akinek az adataival visszaéltek – a bíróság felé jelezte, hogy nevével visszaéltek, így vele szemben az elzárást nem hajtották végre.

 

A tényleges elkövető azzal, hogy ismerősét a hatóság előtt szabálysértés elkövetésével hamisan vádolta, bűncselekményt követett el, mely bűncselekmény a hamis vád vétsége illetve a közokirat hamisítás bűntette, mely bűncselekmények közül a súlyosabb 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.