Matolcsy György sajtótájékoztatót tart csütörtökön

Belföldi hírek - szerző: GR

(fotó: MTI / Bruzák Noémi)

A Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György sajtótájékoztatót tart csütörtökön  délelőtt, várhatóan stratégiai döntésekről. Ezt követően a jegybank szakértői a hitelösztönzés jegybanki lehetőségeiről tartanak elemzői fórumot.

Az MNB szerdai meghívójából ugyan nem derül ki a sajtótájékoztató témája, de a jegybank korábban azt közölte, hogy a jegybanki vezetés a következőkben a kamatdöntések után már nem tart sajtótájékoztatót, csak egyes stratégiai döntések bejelentésekor.

Matolcsy György először tart sajtótájékoztatót március eleji, jegybankelnöki kinevezése óta.

Az MNB szintén szerdán küldött meghívót az elemzői fórumra, amelynek témája a hitelösztönzés jegybanki lehetőségei. A jegybankelnöki sajtótájékoztatót követő fórumon Nagy Márton pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgató, valamint Palotai Dániel, monetáris politikáért felelős ügyvezető igazgató vesz részt.

A Világgazdaság Online szerda délután forrás megjelölése nélkül közölte, hogy az MNB Monetáris Tanácsa csütörtökön rendkívüli ülést tart, ahol a jegybank tervezett gazdaságösztönző lépéseiről lesz szó.

Az értesülés közzététele után a forint gyengült: az euró forintárfolyama előbb mintegy 2 forinttal 302,5 forintra emelkedett, délután négy óra előtt nem sokkal már valamivel alacsonyabb szinten, 302 forint körül mozgott.

Matolcsy György korábban, még nemzetgazdasági miniszterként a Wall Street Journalnak adott interjúban fogalmazott úgy, hogy az MNB-nek van manőverezési lehetősége a gazdasági növekedés ösztönzésére, de a banknak rendkívül óvatosan kell lépnie, tekintve az ország nagy devizaadósságát és a pénzpiacok bizonytalan állapotát.

A január végén adott interjúban úgy fogalmazott: „olyan konzervatív jegybankot szeretnék látni, amely alkalmazza az Európai Központi Bank által használt összes eszközt, a Bank of England által alkalmazott pár eszközt és néhány, a Fed által bevetett eszközt”. Példaként említette: a jegybank célzott tőkeinjekciókkal bátoríthatná a kereskedelmi bankokat, hogy kölcsönözzenek a kis- és középvállalatoknak és az exportorientált cégeknek. Kiemelte azonban, hogy egyszerűen likviditást pumpálni a bankrendszerbe „óriási hiba lenne”.

(forrás: MTI)