Nagy Csaba: sikerült Harkányt európai szintre emelni

Helyi - szerző: KT

Kedd délután letették a hármas medence hamarosan kezdődő építkezésének első elemét. A beruházásnak emléket állító alapkövet Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője, Baksai Endre Tamás, Harkány polgármestere és Kapitány Zoltán, a kivitelező Viva Palazzo Zrt. vezérigazgatója helyezte el a medencetér alján.

 

 

Mint korábban beszámoltunk róla, Harkány összesen 3,3 milliárd forint támogatást kapott a gyógyfürdő fejlesztésére. Az infrastrukturális beruházásra fordítható összegből a hármas – hajdan fedett – medence rekonstrukciója valósul meg a következő időszakban.

 

A fejlesztési folyamatok 2014 decemberében indultak, amikor az országgyűlési képviselővel és a magyar kormánnyal szövetségben azt határoztuk el, hogy mindent megteszünk a harkányi gyógyfürdő régi fényének elérése érdekében – emlékeztetett Baksai Tamás. Harkány polgármestere felidézte: az első kormányhatározat 215 millió forintos összeget biztosított, melyből a Lepke medence és a csúszda újult meg. A következő esztendőben kapott 300 milliós támogatásból a Gyermekvilág készült el.

 

A következő, immáron jóval nagyobb, milliárdos támogatásból a hármas épület rekonstrukcióját valósította meg a város, mely munkafolyamat koronáját egy tavaly decemberi döntés jelentette. Akkor arról határozott a kormány, hogy több mint 3,8 milliárd forinttal támogatja a gyógyfürdő fejlesztését. Baksai Tamás részletezte: ennek a határozatnak két fontos eleme van, az egyik, hogy 3,3 milliárd forintot fordíthat a tulajdonos önkormányzat a korábban fedett medence és a szomszédos épület fejlesztésére, valamint egy mindehhez kapcsolódó kültéri gyermekvilág építésére. Mint a város polgármestere jelezte, ezek a projektek már építési engedéllyel rendelkeznek, és a nyár folyamán pedig már lebonyolították a kivitelező kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárást is.

 

A kormányhatározat másik, jóval előremutatóbb része az a 454 milliós keret, melyet Harkány a fürdő további fejlesztésének terveztetésére fordíthat – ismertette a polgármester hozzátéve: ezt 2020 július utolsó napjáig kell bemutatni a kormányzatnak.

 

 

A harkányi fürdőt érintő valamennyi támogatást és fejlesztést a kormány hazai forrásból teszi lehetővé, azok nem tartalmaznak uniós eszközöket – szögezte le Nagy Csaba. Az országgyűlési képviselő a baranyai kivitelezőre mutatva is kiemelte: mindez bizonyítja, hogy a kormány számára a piacgazdasági körülmények között működő fürdőváros felépítése, üzemeltetése mellett a térség gazdaságának fejlesztése is fontos.

 

Kiemelte, a kormány a kórház helyzetét a tulajdonosok és a korábbi adósság tekintetében is rendezte. A miniszterelnök tavalyi látogatására és az egyeztetések eredményére is mutatva Nagy Csaba összegezte: mind a megyei fejlesztések, mind a fürdő és a kórház vonatkozásában a városi gondolatok egybeesnek és azt mutatják, hogy Harkányt a kormány fejleszteni szeretné.

  

A képviselő a hétvégén megnyitott sétánnyal kapcsolatban úgy fogalmazott: az eredmény, amit vártunk bekövetkezett, sikerült Harkányt egy európai szintre hozni.