Néhány év alatt csődbe vinné a fürdőt az ellenzék legújabb kampánya

Helyi - szerző: SzR

Fenntarthatatlan uszodát építene az ellenzék Harkányban. A sportmedence elbontásával, a már megtervezett mediterrán medence és a hullámmedence helyére tervezett uszoda néhány év alatt rányomná bélyegét a fürdő működésére.

 

Ellentmondani minden áron, bárminek – alapvetően ez az ellenzéki összefogás stratégiája Harkányban. A fejlesztések helyett fedett uszoda üzenetében megállapodó ellenzék elképzelése azonban veszélyes.

 

A csúszdapark helyett szorgalmazott, a hullámmedence és a mediterrán hangulatú élménymedence helyére a sportmedence elbontásával megtervezett kisebb uszodának csupán a fenntartása ugyanis éves szinten legalább 100-120 millió forintba kerülne, ami néhány esztendő alatt megpecsételné a fürdő működését.

 

 

Szakemberek dolgozták ki

 

Az uszoda kérdése nem ismeretlen Harkány számára, ugyanis 2019 után több lehetőséget is figyelembe véve készült az építésével és üzemeltetésével kapcsolatban egy tanulmány. Ez, a látványtervet valójában nem is tartalmazó dokumentum része volt annak a közép- és hosszútávú stratégiának, mellyel azt vizsgálták, hogy mi lenne hatékony fejlődési irány a fürdő és a város számára.

 

Mint az azóta is folyamatosan monitorozott piaci és társadalmi környezetnek megfelelően beigazolódott, egy uszoda gyakorlatilag a csőddel egyenlő, míg a szolgáltatási kört bővítő, megterveztetett és már a feltételes közbeszerzésen is túllevő hullámmedencére és mediterrán élménymedencére széles körben mutatkozik igény.

 

Harkány és a fürdő vezetése évekkel korábban egy fejlesztési stratégia kidolgozásába fogott, melynek részei voltak azok a 454 millió forintból elkészített tervek is, aminek fejlesztési üteme túlmutat a következő cikluson. Ennek ellenére a közelgő választások témája úgy látszik a fejlődés lesz: az ellenzék felhívására egy kampányuszodáért feladni mindent, vagy haladni az állami támogatásból megalapozott tervek mentén.

 

Érdemes eljátszani a gondolattal: amennyiben a közgazdászok, szakemberek által letett tanulmányok szerint az uszoda lenne fenntartható, jövedelmező és a szabadidő eltöltésére érkező fizetőképes vendégek számára hívogató, a rendre csak választások előtt hangos, fejlesztésellenes ellenzék most vajon azt támadná?

 

A tervekről és a tervezett beruházásról itt írtunk korábban, míg az uszoda fenntartásának kérdéséről ebben a cikkben esett szó. A fürdőfejlesztés tervezett ütemeiről itt olvashat.