Nincs érdemi változás a pártelnökök és a frakcióvezetők vagyoni helyzetében

Belföldi hírek - szerző: GR

A parlamenti pártok elnökeinek és frakcióvezetőinek vagyoni helyzete nem módosult jelentősen az elmúlt egy évben – derül ki vagyonnyilatkozataikból, amelyeket csütörtök éjjel tettek közzé az Országgyűlés honlapján.

Orbán Viktor miniszterelnöknek, a Fidesz elnökének vagyonnyilatkozata szerint továbbra is Budapest XII. kerületében és Felcsúton vannak ingatlanai, csökkent a könyvkiadásból származó eseti bevétele és egymillió forinttal kevesebb a tartozása is, míg a felesége örökségéből adódóan nőtt a megtakarítása. A fele részben a tulajdonában lévő XII. kerületi társasházi lakás a 2011-es vagyonnyilatkozatában még 82 plusz 101 négyzetméteres volt, 2012-ben viszont már 233 négyzetméter plusz 21 négyzetméteres pince szerepel a nyilatkozatban.

Rogán Antalnak, a Fidesz frakcióvezetőjének ugyanazok az ingatlanok vannak a birtokában, mint egy évvel korábban: egy lakás Budapest II. kerületében, egy balatonlellei ház, illetve Szakonyfalun egy ház és több erdő. Emellett megtartotta tartós bérletben használt Audi A3 gépkocsiját, valamint a 2009-ben vásárolt Iványi-Grünwald festményt is. A tavalyi 6 millió forinttal ellentétben jelenleg nincs állampapírban elhelyezett megtakarítása és majdnem 3 millió forinttal – 3,4 millióra – csökkent a takarékbetétben elhelyezett megtakarítása is. Viszont a tavalyi 59 millió forintnyi banki hitele is csökkent 30 millió forintra, igaz jelenleg már 18 millió forinttal tartozik magánszemélyekkel szemben is; adósága így is több mint 10 millió forinttal csökkent egy év alatt.

Mesterházy Attila, az MSZP pártelnök-frakcióvezetője továbbra is kilenc ingatlan – köztük egy óbudai 68 négyzetméteres panellakás – tulajdonosa. Van három rétje – a legnagyobb 832 négyzetméter Alsóörsön – és 230 négyzetméter szántója a szintén a Balaton északi partján fekvő Lovason. Tulajdonosa két veszprémi garázsnak is. Saját autója nincs, szolgálati Audi A6-os autóval jár és megtartotta 2011-ben vásárolt Honda motorját is. 2011-hez képest másfél millióval több – 6,5 millió – forint készpénze van, a tavaly felvett kétmillió forintnyi hiteléből pedig törlesztett 500 ezer forintot. Nagy értékű ingóságként részben ajándékba kapott herendi porcelánokról számol be, illetve szórakoztató és számítástechnikai eszközöket jelölt meg. Nem változott a pártelnöki fizetése: továbbra is havi bruttó 282 ezer forintot keres.

Vona Gábornak, a Jobbik elnökének és frakcióvezetőjének továbbra sincs sem ingatlana, sem ingósága és jövedelmet sem tartalmaz a vagyonnyilatkozata. OTP pénzpiaci befektetési jegyet a tavalyi 1,8 millió forint helyett csak 455 ezer forint értékben tart, takarékbetétben pedig 200 ezer forinttal több – 4,2 millió forint – megtakarítása van.

Semjén Zsolt KDNP-elnök az egy évvel korábbi állapothoz hasonlóan jelenleg is egy II. kerületi 123 négyzetméteres, és egy 42 négyzetméteres lakás tulajdonosa felerészben. Emellett továbbra is haszonélvezeti joga van egy 70 négyzetméteres balatonfenyvesi üdülőben. A politikusnak vannak többek között családi ajándékból származó antik bútorai, de autója és más járműve sincs. A tavalyi 2,4 millió forintnyi pénzintézettel szembeni követelése ugyanakkor 500 ezer forintra csökkent. Semjén Zsoltnak miniszterelnök-helyettesként havi 1,1 millió forint jövedelme van.

Harrach Péternek, a KDNP frakcióvezetőjének szinte semmit nem változott a vagyoni helyzete az előző évihez képest. Mindössze a nyugdíja emelkedett havi 14 ezer forinttal 228 ezer forintra, valamint kapott a munkájához egy 15 ezer forint értékű mobiltelefont. Ezen kívül ugyanúgy tulajdonosa egy zuglói társasházi lakásnak, egy budakeszi zártkertnek, egy erdőnek Kisnémediben, valamint egy 83 négyzetméteres háznak Tahitótfaluban, mint korábban. Autója, egyéb ingósága, megtakarítása és tartozása nincs.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője az egy évvel korábbi állapothoz hasonlóan jelenleg is egy XIII. kerületi 85 négyzetméteres lakás tulajdonosa, járműve és egyéb ingósága nincs, a megtakarítása több mint egymillió forinttal – 4,5 millió forintra – csökkent, tartozása szintén mérséklődött 4,3 millió forintról 2,6 millió forintra. Az ügyvédi irodájától továbbra is évi 2 millió forint osztalékot kap.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, független képviselő, a Demokratikus Koalíció elnöke tulajdonában továbbra is egy 50 négyzetméteres pápai lakás és a feleségével 2009 őszén megvásárolt 267 négyzetméteres kötcsei ingatlan áll. Ez utóbbi megvásárlásához felvett hitelük egy év alatt 5 millió forinttal csökkent 64 millió forintra. A politikus a vagyonnyilatkozatában gépjárműről, nagy értékű ingóságokról, megtakarításról és befektetésről nem tesz említést, bankszámláinak egyenlegei nem érik el a képviselői alapdíj hat havi összegét. Az általa immár 100 százalékban birtokolt Altus Befektetési Zrt. tulajdonosi osztalékaként a 2011-es 69 millió forinttal szemben 2012-ben 88 millió forintot kapott.

(Forrás: MTI)