Nincs roham a chipekért

Baranya - szerző: KT

Bár már csak másfél hónapjuk van a kutyatulajdonosoknak arra, hogy chipet ültessenek a kedvenceikbe, egyelőre nincs roham az állatorvosoknál. A mulasztók büntetésre számíthatnak.

Januártól – függetlenül attól, hogy helyben az önkormányzatok korábban előírták-e vagy sem – csak egyedi azonosítóval, vagyis chippel ellátott kutyákat szabad tartani. A beavatkozást elmulasztó gazdák akár több tízezer forintos (egészen pontosan 15 és 150 ezer forint közötti) bírságra számíthatnak, s ez nem pusztán elvi lehetőség, hiszen valóban kiderülhet, ha kedvencükben nincsen chip. Ennek dacára – az általunk megkérdezett állatorvosok szerint – egyelőre elmaradt a roham a rendelőkben, nem kérik az átlagosnál többen a beavatkozást.

A nemtörődömség mellett ebben nyilván a pénzhiány is szerepet játszik, de sokan nem is tudnak arról, hogy a chipek beültetése kötelező. Arról, hogy a megyében még hány kutyában nincsen azonosító, pontos adatok híján nem tudni biztosat, de a számuk elérheti akár a több tízezret is.

Az ebtartóknak mindenestre érdemes számot vetniük a „lebukás” kockázatával. A kutyák számbavétele már folyamatban van, előbb-utóbb nemcsak a városokban, hanem a legkisebb településeken is sort kerítenek rá, hiszen ez törvényi előírás. A nyilvántartások révén kiderül, melyik kutyában nincsen chip, mivel azt összevetik az állatorvosok adataival. A jogszabály előírja azt is, hogy minden állatorvosnak ellenőriznie kell a kutyákban az azonosítót, és ha nem találja, fel kell ajánlania a beültetés lehetőségét. Ha a gazda erre nem hajlandó, bejelentést kell tenniük, s ha ezt követően sem intézkedik a tulajdonos, megbüntetik. Mindemellett a tervek szerint a közterület-felügyelőknél lesz az azonosító leolvasására alkalmas készülék.

Csak a beültetés egységáras, a vizsgálat nem

A chip beültetésének árát törvényben rögzítették – 3500 forintba kerül. Ám ez nem tartalmazza a beavatkozás előtt kötelezően elvégezendő (beteg állaton nem végzik el a beültetést) egészségügyi vizsgálat árát, annak nincsen egységes tarifája. Ugyancsak növelheti a kiadásokat, ha házhoz hívjuk az állatorvost. Vagyis a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kutyatulajdonosoknak 3500 forintnál biztosan többe kerül az egyedi azonosítás elvégeztetése.

Maga a chip egyébként egy rizsszem méretű eszköz, amelyet tűszúrással ültetnek be a kutya bőre alá. Egy vékony szénszál található benne, amelybe egy 15 jegyű számot kódoltak. Ezt az állat tulajdonosának adataival együtt rögzítik egy adatbázisban. A beavatkozás teljesen fájdalommentes – a kutyák szinte meg sem érzik. Az azonosító az unióban a kutyák határátlépéséhez is kötelező, bár a Schengen-övezetben nincs határellenőrzés.

Komp- és határátkelés

Az azonosítónak betudhatóan az elkóborolt kutyákról egyetlen kattintással megtudható, hogy honnan érkeztek. Volt már példa arra, hogy egy mohácsi „illetőségű” négylábú Palotabozsokon tűnt fel, de az is megesett, hogy Versendről Bárba ruccant át egy állat. Ennél furcsább utat is bejárnak néha az ebek: találtak már Mohácson Horvátországból érkezőt, s az is előfordul, hogy a kutyák kompra szállnak, Újmohácsról indulva Mohácson kötnek ki, és fordítva.

Megszámlálták az ebeket

Az állatvédelmi törvény előírja az is, hogy a már ebrendészetként is működő önkormányzatoknak háromévente legalább egyszer olyan nyilvántartást kell készíteniük, amelyből kiderül, hol, hány kutyát tartanak. A rendelkezés célja többek között az, hogy nyomon követhetővé váljék, ki mulasztotta el a kötelező oltás beadatását vagy – ahol van – az ebadó befizetését. Az összeírás Baranya megye nagyobb városaiban tudomásunk szerint már lezajlott.

(forrás: BAMA)