ORFK: a siklósi térség teljesített a leggyengébben

Helyi - szerző: KT

A megyei rendőr-főkapitányságok mutatószámainak rangsorában országos szinten Baranya megye a 13. helyen helyezkedik el. A Baranya megyei rendőrkapitányságok rangsorában a Siklósi Rendőrkapitányság az utolsó helyet foglalja el – tájékoztatta lapunkat az ORFK Kommunikációs Szolgálata.

A rendőri szervek szervezeti értékelése során a szubjektív biztonságérzetet leginkább befolyásoló mutatókat veszik figyelembe. Ezek közé tartozik a működési feltételrendszer, az ismertté vált bűncselekmények számának alakulása, a százezer lakosra jutó közterületen elkövetett bűncselekmények száma, az egy hivatásosra jutó nyomozások és eredményes nyomozások száma, a nyomozáseredményességi mutató (közterületen elkövetett bűncselekmények, lopás bűncselekmény, betöréses lopás bűncselekmény, rongálás bűncselekmény, rablás bűncselekmény). Szintén meghatározó tényezők a nyomozások időszerűsége, a felderítési eredményesség a tulajdon elleni szabálysértések esetében, az egy hivatásosra jutó szándékos bűncselekményen tetten értek száma, az egy hivatásosra jutó végrehajtott elővezetések száma, a személyi sérüléses közlekedési balesetek számának változása.

A számszerű adatok nem csupán statisztikák eredményeiből származnak: 3175 önkormányzat egy egységes kérdőívre adott válasza is nagymértékben befolyásolja a mutatók alakulását. Dr Imri Sándor polgármester elmondta: nincs tudomása arról, hogy Harkány önkormányzatától az elmúlt években közbiztonsági vonatkozású kérdőív kitöltését kérték volna.