Párezer forintos eszköz életet menthet

Baranya - szerző: HH/SH

Szinte nem múlik el nap úgy, hogy ne fulladna meg valaki a lakásában keletkezett tűzben. A füst egy párezer forintos készülékkel időben történő észlelése életet menthet.

 

 

Baranya megyében legutóbb csütörtök délben érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy a pécsi Feitig Imre utcában kigyulladt egy társasházi lakás. Mire a tűzoltók kiértek, a konyhában felcsapó és az előszobában is károkat okozó lángok már elaludtak, de egy személy nem tudott kimenekülni, holttestére a lakásban találtak rá. A tűz keletkezésének okát vizsgálják.

 

Az eset kapcsán a katasztrófavédelem megjegyzi, hogy egy néhány ezer forintos füstérzékelő hangosan sípol, ha füstöt észlel, így a tüzet még annak kialakulásakor meg lehet fékezni, és így nem tud komolyabb károkat okozni. Az érzékelő használatával időben ki lehet a lakásból menekülni és hívni a tűzoltókat. Minél hamarabb érnek ki a tűzoltók, annál több értéket tudnak megmenteni.

 

A katasztrófavédelem úgy látja, hogy a statisztikák szerint nemcsak haláleset nem következett be, hanem füstmérgezést sem szenvedett senki azokban a lakásokban, házakban, ahol volt füstérzékelő. A legoptimálisabb az lenne, ha minden szobában lenne ilyen eszköz.