Reggel 6-kor nyitnak a szavazóhelyiségek

Baranya - szerző: HH

A választások napján, június 9-én, vasárnap a jogosult választópolgárok 06 és 19 óra között adhatják le szavazatukat Harkány négy szavazókörében aszerint, hogy melyik településrészen lettek jegyzékbe véve, illetve erről kiértesítve.

 

 

A választóknak a szavazás előtt igazolniuk kell személyazonosságukat, valamint lakcímüket vagy személyi azonosítójukat. Szavazni érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel lehet, a személyazonosság igazolására alkalmas az Európai Unió más tagállama által kiállított érvényes, fényképes személyi okmány is. A lakcímet és a személyi azonosítót a lakcímkártya tartalmazza.

 

A választásokon a szavazó több ívet kap: a helyi polgármesterre és képviselőkre leadott szavazaton túl szavazhat a vármegyei közgyűlésre, valamint van egy európai parlamenti szavazat is. Az arra jogosultak külön szavazólapon voksolhatnak a nemzetiségi önkormányzatok jelöltjeire is.

 

A szavazóívek, illetve kereteik eltérő színűek. A polgármesteri szavazóívek széle sárga, a vármegyei közgyűlésé szürke. Az EP szavazatok széle kék, az egyéni listás szavazólap egységesen fehér színű, a nemzetiségi szavazólapok pedig zöldek. Ezeket nem kell megjegyezni, de aki kap olyat, annak fontos, hogy a nemzetiségi szavazatokat a zöld színű borítékba kell tenni, valamint azt le is kell zárni az urnába dobás előtt.

 

Harkányban négy választókörzet van. Az első körzet választópolgárai a terehegyi Faluházba mehetnek szavazni az Aradi, Munkácsy, Nagyhegy, Ostoros, Petőfi, Ságvári utcából, Ságvári üdülőtelepről, Széchenyi térről, Terehegyi, valamint a Vasút utcából.

 

A második körzet az iskolában szavaz. Ők az Alkotmány, Arany János utca, Bagoly dűlő, Bajcsy-Zsilinszky utca, Balkáni gerle dűlő, Bartók Béla, Bercsényi, Bezerédi, Bocskai utca, Bölömbika dűlő, Búbosbanka dűlő, Csárda határút, Császármadár dűlő, Csepelyi határút, Diaszó határút, Fecske dűlő, Furmint pincesor, Fülemüle dűlő, Fürj dűlő, Gyümölcsös határút, Hárslevelű pincesor, Hegyalja határút, Héja dűlő, Hunyadi János utca, Jégmadár dűlő, Kakukk dűlő, Kishegy határút, Klauzál utca, Kolozsvár utca, Kopasz hegyi határút, Kőrösi utca 28-tól és 45-től, Márfai határút, Mészégető határút, Muskotályos pincesor, Nagyhegy határút, Olaszrizling pincesor, Ostoros határút, Őszapó dűlő, Pannónia kincse pincesor, Seregély dűlő, Szajkó dűlő, Szent István utca, Szőlőhegy, Szőlőskert határút, Táncsics Mihály utca, Tengelic dűlő, Tenkes határút, Varjú dűlő, Vasút köz, Vasútállomás, valamint a Zöldike dűlő lakosai.

 

A harmadik körzet a művelődési házban adhatják le voksukat; az Ady Endre, Bem utca, Damjanich tér, Dankó Pista, Dózsa György utca, Drávaszabolcsi út, Erdőszél, József Attila, Kossuth Lajos utca, Kölcsey Ferenc tér, Kőrösi utca 1-től 43-ig és 2-től 26-ig, Malom telep, Nevelők utca, Rákóczi Ferenc utca, Tőttösi tanya, Vak Bottyán utca és a 12-es őrház lakói.

 

A negyedik körzet a bolgár múzeumban szavaz: az Avar, Babér, Barátság, Béke, Berek, Buzogány, Ciklámen, Corvin, Deák Ferenc, Dráva utca, Erkel Ferenc tér, Fenyő tér, Fürdő, Gyöngyvirág, Hajnalka utca, Hársfa tér, Hársfa, Homok, Ibolya, Ifjúság, Járó József, Jókai Mór, Koppány, Kökény utca, Kör tér, Lanka, Lepke, Liget, Liliom utca, Liszt Ferenc tér, Lomb utca, Mackó tanya, Muskátli, Nefelejcs utca, Nyárfa tér, Orgona, Pipacs, Rezeda, Rózsa utca, Siklósi út, Szabadság út, Szegfű tér, Than Károly, Tulipán, Üdülés utca, Virág tér, Vörösmarty Mihály, Zrínyi Miklós, Zsolnay Vilmos utca valamint a 48-as tér az üdülőtelepet fedi le.

 

Érvényes szavazatnak az számít, amikor a jelöltnél lévő körben legalább két, egymást metsző vonal található. Az az ív összesíthető, ahol a polgármesteri jelöléseknél legfeljebb egy személyre, a képviselői íveken legfeljebb nyolc személyre adott le érvényes szavazatot a jogosult. Ennél kevesebbet is meg lehet jelölni, de ha több szerepel, az ívet nem lehet beszámítani az összesítésbe.

 

 

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.