Tandíjmentességet ígér, és minden hallgató külföldi nyelvtanulását támogatná az MSZP

Belföldi hírek - szerző: GR

Újragondolta felsőoktatási programját az MSZP. A szocialisták vállalják, hogy ha kormányra jutnak, 2014 szeptemberétől mindenki, aki a bekerüléshez szükséges minimumpontszámot eléri, tandíjmentesen kezdheti meg tanulmányait – jelentette be Mesterházy Attila pártelnök kedden.

(fotó: mszp.hu)

Az egyetemek ezután szakterületenként határozhatnák meg az elvárt minőségi követelményeket, fizetniük azoknak kellene, akik nem teljesítik azokat. A tandíjmentességet tehát nem megszerezniük, hanem megtartaniuk kellene a diákoknak – magyarázta.

Mesterházy Attila elmondta, azért gondolták újra ősszel bemutatott oktatáspolitikai programjukat, mert egyre több fiatal megy külföldre tanulni az érettségi után. Ennek egyik oka pedig az, hogy egyre nagyobbak a magyarországi felsőoktatási tanulmányok költségei.

Az MSZP elnöke azt is közölte, olyan programot indítanának, amellyel minden egyetemi-főiskolai hallgató 3-5 hónapig tanulhatna idegen nyelvet külföldön. Ezt európai uniós támogatásokból finanszíroznák.

Azt mondta, ezzel változtatnának a jelenlegi helyzeten, amikor az állam nyelvtudást vár el a diploma előtt állóktól, de nem segíti őket annak megszerzésében, esetenként pedig el is tekint ettől. A javasolt nyelvtanulási program beindításával az állam joggal kötné nyelvvizsgához a diplomaszerzést – fejtette ki.

Hiller István volt oktatási miniszter elmondta, a szocialisták vállalják, hogy 2014 szeptemberétől átlagosan 25 százalékkal csökkentik a már most a felsőoktatásban tanulók költségtérítését.

Arról is beszélt, az elvándorlást nem lehet adminisztratív eszközökkel, így a hallgatói szerződésekkel megakadályozni. Ezt jelzi, hogy az előzetes adatok szerint idén nagyjából 15 ezerrel kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba, mint tavaly, és 45 ezerrel kevesebben, mint két évvel ezelőtt.

Hozzátette: a 2010-es kormányváltáskor még 186 milliárd forintot fordított az állam a felsőoktatásra, mostanra viszont csak 123 milliárdot, ezért céljuk, hogy a támogatás mértékét – másként elosztva – újra a 2010-es szintre emeljék vissza.

Fidesz: mindegy, mit ígér tandíjügyben a baloldal

A Fidesz szóvivője szerint mindegy, hogy mit ígér tandíjügyben a baloldal, mivel eddigi ígéreteit sem teljesítette.

(Fotó: Fidesz.hu)

 Hoppál Péter az MTI-nek kedden küldött közleményében arra reagált, hogy újragondolta felsőoktatási programját az MSZP. Mesterházy Attila pártelnök kedden bejelentette, hogy a szocialisták vállalják, hogy ha kormányra jutnak, 2014 szeptemberétől mindenki, aki a bekerüléshez szükséges minimumpontszámot eléri, tandíjmentesen kezdheti meg tanulmányait. Az egyetemek ezután szakterületenként határozhatnák meg a minőségi követelményeket, fizetniük azoknak kellene, akik nem teljesítik ezeket.

A Fidesz szóvivője erre úgy reagált: a baloldali politikusok eddig következetesen a tandíj bevezetésének szükségségéről beszéltek, minden programjukban, koncepciójukban ez szerepel.

Bajnai Gordon nemrég elmondta, hogy a „tandíj nem ördögtől való”, három hónapja még Mesterházy Attila is a tandíj bevezetésének szükségességéről beszélt, Gyurcsány Ferenc pedig nyíltan kiáll a tandíj bevezetése mellett – írta közleményében Hoppál Péter. A Fidesz-szóvivő szerint a „Gyurcsány-Bajnai-szövetség” újbóli hatalomra kerülése esetén borítékolható, hogy az egyetemistáknak ismét tandíjat kellene fizetniük.

(forrás: MTI)