Törökország sikere biztatás Magyarországnak

Belföldi hírek - szerző: GR

Törökország sikere biztatás Magyarország számára – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Recep Tayyip Erdogan török kormányfővel folytatott keddi budapesti megbeszélését követő sajtótájékoztatón.

(Fotó: MTI / Kovács Tamás)

Orbán Viktor kifejtette: a török siker arról szól, hogy ha egy nép bízik a saját erejében, megfelelő összefogást valósít meg, és vezetői megfelelő programot hajtanak végre, akkor csodálatos eredményeket lehet elérni. “Nekünk is erre lenne szükségünk” – mondta, hozzátéve, hogy Magyarország eredményei még nem vetekednek Törökország sikereivel.

A politikus szerint keddi tárgyalások egy “erős szövetségessel zajlottak”, hiszen a két ország szövetségese egymásnak az NATO-ban is.  “A mai tárgyalások ezt a minőséget, a kiemelt partnerséget megerősítik” – tette hozzá. A magyar miniszterelnök a sajtótájékoztatón bejelentette: elfogadta a török kormányfő javaslatát, hogy felső szintű stratégiai tanácsot hozzanak létre a két ország közötti állandó kapcsolatot segítéséért, és elfogadta egy energiaügyi munkacsoport létrehozására vonatkozó javaslatot is.

Orbán Viktor jelezte, török tárgyalópartnerével azt a célt határozta meg, hogy a két ország kereskedelmi forgalmát 2015-re a jelenlegi duplájára, azaz 5 milliárd dollárra emeljék. Mint mondta, “ez egy ambiciózus cél, kevés ország van, amellyel vállalkoznánk erre. De nemcsak a törökökben bízunk, hanem magunkban is. És együtt talán könnyebb lesz”. E cél teljesítéséért “minden akadályt el fogunk hárítani a kereskedelmi kapcsolatok előtt” – tette hozzá.    

Orbán Viktor szerint nem tapasztalható még egy olyan gazdasági siker, mint amelyet Törökország magáénak tudhat az elmúlt időben. Ezt Törökország ráadásul a világgazdasági folyamatok nagyon nehéz szakaszában volt képes elérni – tette hozzá.

A magyar kormányfő megtiszteltetésnek nevezte, hogy a török miniszterelnököt – akit ennek az évtizednek az egyik kiemelkedő politikai vezetőjének nevezett –  Magyarországon köszönthetjük. Mint laudációjában elmondta, nagyon kevés vezető van, aki ennyi átalakítást hajtott végre, mint Erdogan és “mi elismeréssel figyeljük ennek az átalakításnak az eredményeit, amelyek példátlanok”. Orbán Viktor jelezte:  Magyarország támogatja Törökország európai uniós tagságra irányuló törekvéseit, és ezen az állásponton “nem változtat az a tény sem, hogy ez az ügy nem mozdult előre az elmúlt évben”.

A magyar miniszterelnök célként jelölte meg, hogy a magyar állampolgárok vízum nélkül utazhassanak Törökországba, amely – Horvátország után – a második leglátogatottabb turisztikai célpont. Orbán Viktor e mellett a Magyarországon szerzett diplomák gyorsabb törökországi elfogadását is megemlítette, ahogy azt  is, hogy Törökország a saját atomenergia-programjában együttműködjön Magyarországgal.

Orbán Viktor  tájékoztatása szerint a tárgyaláson áttekintettek külpolitikai kérdéseket is, és háláját  fejezte ki, amiért Erdogan miniszterelnök ismertette nézeteit a Szíria körül kialakult helyzetről. A megtárgyalt kulturális kérdéseket említve a magyar miniszterelnök örömét fejezte ki, amiért Törökország egy budapesti kulturális intézetet állít fel, és jelezte: török tárgyalópartnerének kifejezte azt a szándékot, hogy Magyarország is hasonló intézetet állítson fel Törökországban.

Orbán Viktor közölte azt is, tudomásul vették, hogy Törökország szeretné, ha a Magyarországon fellelhető török kulturális emlékeket felújítanák, és méltóan megőriznék. Ígéretet tett arra, hogy minden ezzel kapcsolatos ügyet gyorsan végrehajtanak.

(Forrás: MTI)