Baranyában is tesztelik az új, madárvédő oszlopkapcsolókat

Technológia - szerző: HH

Ötletes megoldást kezdenek tesztelni a nagytestű madarak védelme érdekében. Az E.ON Hungária Csoport, a Kaposvári Villamossági Gyár és természetvédelmi szervezetek – köztük a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság – alakították ki és tesztelik a villamos hálózatokon nagy számban használt berendezés, az oszlopkapcsoló új, madárbarát változatát.

 

 

Ezt a hagyományos eszközt alakították át a fejlesztők, hogy a madarak ne tudják úgy megközelíteni, hogy az sérülést okozhasson. Egy éven át figyelik a berendezés hatékonyságát, és ha beválik, akkor országszerte használni fogják.

 

Természetvédelmi szervezetekkel, a kaposvári villamossági gyárral fogott össze az E.ON Hungária Csoport, hogy egy új, ötletes fejlesztéssel védjék meg az energiacég hálózatán a madarakat. Az együttműködés közös célja, hogy tovább csökkentsék az áramvezetékek miatt megsérülő madarak számát.

 

Az új eszközt a villamos hálózaton nagy számban használt oszlopkapcsoló berendezés tovább fejlesztett változata: a hagyományoshoz képest fejjel lefelé szerelik fel, így nem található rajta olyan magasfeszültségű pont, ahova le tudnának szállni a madarak.

 

A berendezést március végétől egyelőre három helyszínen, a Baranya megyei Udvar közelében, a tiszántúli Hajdúszováton és a Fejér megyei Soponya mellett tesztelik a Duna-Ipoly Park Igazgatóság és az E.ON munkatársai. Egy éven keresztül figyelik, hogy az új eszközök mennyire üzembiztosak, könnyen szerelhetők-e, ellenállnak-e állnak az időjárásnak, és főleg, hogyan viszonyulnak hozzájuk a madarak. Az összegyűjtött tapasztalatok értékelése után döntenek arról, érdemes-e nagy számban alkalmazni a mostani fejlesztést.