Újratervezés – rezeg a léc a postaládák alatt is

Belföldi hírek - szerző: HH

A logisztikai infrastruktúra megújítását tervezi a Magyar Posta. Az állami vállalat emellett a piros postaládák valamint kihasználtság szerint a postahivatalok számának újragondolását is tervezi.

 

A posta az olyan szolgáltatások megtartását is vizsgálja, mint például a hírlapterjesztés, de a piros postaládák és a postahivatalok kihasználtságát és számát is átgondolja – erről Schamschula György, a posta vezérigazgatója beszélt a Magyar Nemzetnek.

 

A posta fő bevételi forrása, a levél- és a csekkmennyiség folyamatosan csökken, míg a csomagok száma nő. Erre reagálva indították el az idén a logisztikai infrastruktúra átalakításának hároméves programját. A fejlesztés részeként ingatlanokat, gépeket vásárolnak, automatizálják a folyamatokat és olyan informatikai megoldásokat vezetnek be, amelyek rugalmassá teszik a csomagfeldolgozást és a kézbesítést. A cél az, hogy a szezonálisan kiugró mennyiségeket is kezelni tudják – ismertette, hozzátéve: a termék- és szolgáltatási portfólió újragondolásánál a fő szempont az, hogy e szolgáltatások fenntartása gazdaságos legyen.

 

Részletezte: a piros postaládákba a levelek alig egy százalékát dobálták csak be, míg a nyomtatott lapok iránti igény is drasztikusan csökkent. Felmérik azt is, hogy mit tehetnek a postai hálózat gazdaságos üzemeltetéséért.