Varga Mihály meghallgatásával kezdődött a hét

Belföldi hírek - szerző: GR

A miniszterelnök évértékelőjében bejelentett, a bérből és fizetésből élő támogatása érdekében bevezetendő akcióterv kidolgozása folyamatban van, de még korai ennek részleteit ismertetni – mondta Varga Mihály hétfőn a parlament foglalkoztatási bizottsági meghallgatásán. A politikus nemzetgazdasági miniszterré való kinevezését 12 igen, 3 nem és 3 tartózkodó szavazat mellett támogatta a testület.

(fotó: MTI / Kovács Tamás)

A miniszterjelölt elmondta, hogy a kormány nem készül a Munka törvénykönyve további módosítására, ám amennyiben az látszik, hogy erre szükség van, akkor lehet változtatni a törvényen. Semmi sincs kőbe vésve – fogalmazott.

Varga Mihály arról is beszélt, hogy nemzetgazdasági miniszterként folytatni kívánja majd a kormány eddigi, a kis- és középvállalatok támogatását célzó törekvéseit, hiszen „ez stratégiai érdekünk”, ugyanis a kkv-szektor adja a magyar munkahelyek kétharmadát. 

Szavai szerint kiemelt feladat, hogy az Eximbankon keresztül megteremtsék annak lehetőségét, hogy a kkv-k minél nagyobb számban kapcsolódhassanak be a multinacionális vállalatok beszállítói láncaiba, illetve a magyarországi kivitelbe.     Arra a kérdésre, hogy mit tesz a kormány a külföldre vándorló munkavállalók hazacsábítására, leszögezte: tudomásul kell venni, hogy megváltozott a világ, és „nem az ördögtől való”, ha egy fiatal belegondol abba, milyen lehetőségei vannak külföldön. Magyarország nem szigetként néz szembe a fiatalok, orvosok és ápolók elvándorlásával – tette hozzá.

Varga Mihály elmondta: ez a folyamat azért létezik, mert egyes országok között olyan jövedelemkülönbségek vannak, amelyek „csábítóan hatnak” minden olyan személyre, aki megfontolja, hogy máshol vállaljon állást. A kormánynak az a dolga, hogy megteremtse azokat a feltételeket, amelyek alapján reális alternatíva az elhelyezkedés Magyarországon.

A foglalkoztatási, szociális és oktatáspolitikában azt a kormány által elindított „filozófiai váltást” kell támogatni, amely azt mondja, hogy a munka érték – hangoztatta. Mint mondta, „kétségtelen tény, hogy a kormány nem tudja mindenkinek a munkaerő-piaci elhelyezkedését garantálni”, de a közfoglalkoztatás keretében a korábbi szociális juttatásnál magasabb jövedelmet tud biztosítani.

A gazdaságpolitika eszközeiben lehet változás

A gazdaságpolitika irányában nem, annak eszközeiben lehet változás, ez azonban az idei költségvetés számait alapvetően nem érinti – mondta. Kitért arra, hogy az infláció jelenleg nem jelent olyan veszélyt, „amellyel komolyabban kellene foglalkozni”.

[pullquote]

Varga Mihály Harkányba látogat a héten. (2013.03.07.)

Csütörtökön 18 órakor a harkányi Művelődési házban a Fidesz helyi szervezetének kampányrendezvényén találkozhatunk az új nemzetgazdasági miniszterrel.

[/pullquote]

A növekedési kilátásokkal kapcsolatban kiemelte: a mezőgazdaság, illetve a kivitel támogathatja az idén a magyar gazdaság növekedését, míg a háztartások esetében egyelőre „óvatos várakozások” indokoltak, hiszen a devizahitelek törlesztése miatt a lakosság csak korlátozottan tudja bővíteni fogyasztását.

Pozitívumként értékelte, hogy a jegybanki alapkamat történelmi mélypontra csökkent az elmúlt hónapokban, amely – mint mondta – remélhetőleg magával hozza a reálkamat csökkenését, s így a vállalati hitelezés növekedését. A magyar GDP elmúlt éves visszaesését firtató kérdésre úgy válaszolt: az Európai Unióban is visszaesett a gazdasági kibocsátás a negyedik negyedévben, és ezt a gátat Magyarország jelentős külkereskedelmi kitettsége miatt „nem tudta átlépni”.

Varga Mihály amellett érvelt, hogy a különadókat egyelőre meg kell tartani, különösen addig, amíg a Magyarország ellen indított túlzottdeficit-eljárás fennáll.

A miniszterjelölt elmondta: a banki hitelezés bővülése nem kizárólag a bankadó mértékén múlik. Mint mondta, jelenleg is tárgyalások folynak a bankokkal olyan intézkedésről, amely nem veszélyezteti a költségvetési bevételeket, de lehetővé teszi, hogy a hitelezés bővítésével párhuzamosan némi kedvezményt kapjanak a pénzintézetek. Remélhetőleg néhány héten belül megállapodás születik ebben a kérdésben – tette hozzá.

Szekeres Imre (MSZP) felszólalásában közölte: a szocialista képviselőcsoport nem támogatja a miniszterjelölt kinevezését, mivel Varga Mihály nem kíván változtatni a kormány eddigi gazdaságpolitikáján. Kifejtette: a beruházási ráta messze az amortizációs ráta alatt van, s ez hosszú időre meghatározza a magyar gazdaság mozgásterét. A képviselő kifogásolt azt is, hogy a kormány az elmúlt két évben semmit nem tett az euróövezeti csatlakozás irányában.

Nyikos László (Jobbik) kérdésében azt vetette fel, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium helyett vissza kellene állítani a Pénzügyminisztérium elnevezést, hiszen – amint kifejtette –  Kossuthtól kezdve „jó néven volt ez a tárca”.     A jobbikos bizottsági elnök emellett a szigorúbb kormányzati pénzügyi ellenőrzés fontosságára hívta fel a figyelmet. A központi költségvetési szervek, illetve az önkormányzati szervek éves pénzügyi beszámolójának auditálása jelenleg nincs megoldva – vélekedett.

A fogyasztóvédelmet intézményes keretek között kell biztosítani

Rendszeresített, intézményes keretek között, így a Gazdasági Versenyhivatal, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, illetve a fogyasztóvédelmi hatóságok által kell a fogyasztóvédelmet biztosítani – mondta Varga Mihály, a nemzetgazdasági miniszteri pozíció várományosa az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságának meghallgatásán.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy erősíti a rendszert, ha azt kiegészítik a civil szerveződések.

Emlékeztetett: a kormány fogyasztóbarát államot szeretne képviselni, amely három pilléren, a fogyasztóvédelmi szervezeteken, a békéltető testületeken, illetve a civil fogyasztóvédelmi szervezeten alapszik. Ezen pillérek megerősítése történt az elmúlt években – tette hozzá. 

Megerősítette azt is: a kormány folytatni kívánja azokat a törekvéseket, amelyekkel enyhíteni lehet a devizahitelesek terhein.

Egyben jelezte: a kormány keresi annak módját, hogy miként lehet kezelni a kilakoltatási moratóriummal kapcsolatos helyzetet, és ebben – mondta – partnerként tekint az önkormányzatokra.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy ha a kilakoltatási moratórium a végtelenségig fennmarad, az olyan mértékben kockáztatja a jelzáloghitelek jövőbeli folyósítását, amelynek káros hatásait nehéz felmérni.

Arra a képviselői felvetésre, hogy el lehet-e törölni a személyi jövedelemadót (szja), Varga Mihály hangsúlyozta: 1988 előtt ugyan nem volt Magyarországon ilyen adónem, és működött az ország, de most nem lehet olyan helyzetet elképzelni, ahol ez a költségvetési bevételi forrás kiesik.

A leendő tárcavezető hozzátette: meg lehet vizsgálni az szja adókulcsának mérséklését, de az adócsökkentésre kevés az esély, mert „eléggé kötött pályán van a költségvetés”. Magyarország ugyanis szeretne kikerülni az Európai Unió túlzottdeficit-eljárása alól, és ehhez biztosítani kell a 3 százalék alatt GDP-arányos államháztartási hiánycél teljesülését – tette hozzá. A miniszterjelölt kinevezését 14 igen, 3 nem szavazat mellett támogatta a bizottság.

(forrás: MTI)