Átlátható munka, adósságkonszolidáció – nyilatkoztak az új polgármesterek

Helyi - szerző: KT

Dél-Baranyában két településen, Harkányban és Vajszlón is időközi választást tartottak március tizedikén. Harkányban az eddigi polgármester nyert nagyon szűk előnnyel, mellé pedig egy új képviselőtestület került. Vajszlón hatan indultak a polgármesterségért, végül Horváth István független jelölt lett a nyertes.

Két dél-baranyai településen is időközi választást tartottak március 10-én. Harkányban Imri Sándor független jelölt nyert nyolc szavazat különbséggel a fideszes Baksai Endre Tamással szemben a polgármesterségért folytatott küzdelemben, Vajszlón pedig hatan aspiráltak a település vezetőjének posztjára. A nagyközségben végül Horváth István független jelölt lett a polgármester 344 szavazattal.

A választások után telefonon kerestük meg Imri Sándort, valamint Baksai Endre Tamást is a szűk különbség miatt, ugyanakkor Horváth Istvánt is felhívtuk. Mindhármuk esetében arra voltunk kíváncsiak, hogyan tervezik a választás utáni munkásságukat.

Harkányban folytatják az adósságállomány lefaragását

Imri Sándor polgármester portálunknak elmondta, szoros volt a választás, de jól sikerült, most pedig folytatja a megkezdett munkát, többek között azt, hogy lefaragjanak az adósságukból. A polgármester úgy vélekedett, Harkány az elmúlt két és fél évben jól teljesített, és megteremtette a pénzügyi stabilitást, valamint az adósságállomány menedzselésének feltételeit.

Azon kérdésünkre, hogy mikor várható az állami adósságátvállalás, és milyen nagyságrendben számít rá, Imri még nem tudott nyilatkozni, de ő úgy tudja, heteken belül elindulhatnak a tárgyalások. Az új képviselőtestületről a polgármester jó véleménnyel van, elmondása szerint mindegyikük elszánt ember, akik tenni akarnak Harkány jövőjéért.

Baksai Endre Tamás kérdésünkre elmondta, még folytatja az egyeztetéseket a Fidesz helyi tagságával és a választókerületi elnökökkel, így addig nem szeretne érdemben nyilatkozni a választás kapcsán, de amint konkrétumokat fog tudni, megkeresi portálunkat.

Horváth: „tiszta, átlátható működésre van szükség”

Vajszlón hat jelölt küzdött a polgármesteri székért, végül Horváth Istvánra (független, 344 szavazat) adták le a legtöbb voksot a nagyközségben. Horváth István polgármester elmondta, a legsürgetőbb feladat a szennyvízhálózat fejlesztése.

Az új polgármester hozzátette, kreatívnak kell lenni, és minden pályázati lehetőségre oda kell figyelni és rá kell csapni, és bár van önkormányzati tapasztalata, tudja, hogy nagy felelősséget vett a nyakába. „Tiszta, átlátható működésre van szükség, valamint egy jó csapatra, és lobbizni is jól kell tudni Vajszló érdekében” – zárta gondolatait Horváth.

Az eredmények

Harkány

Imri Sándor független jelölt (861 szavazat) szűk többséggel nyert vasárnap a harkányi időközi önkormányzati választásokon a Fidesz jelöltje, Baksai Endre Tamással (853 szavazat) szemben.

A hattagú képviselőtestületbe a 27 jelölt közül a következőek jutottak be:

Hazenauer György (független, 764 szavazat);

Hajdú Gábor István (független; 673 szavazat);

Kerécz Tamás (független, 584 szavazat);

Vargáné Kovács Mária (független, 537 szavazat);

Kiss-Kálmán Éva (FIDESZ, 488 szavazat);

Poller Roland (független, 396 szavazat).

Vajszló

Horváth István (független, 344 szavazat);

Szabó Kornél (független, 201 szavazat);

Füles Ferenc (Fidesz, 188 szavazat).

(2013. 03. 11. Pécsi STOP)