Lángol a parlament, orosz vadászgépek Európa partjainál

Nagyvilág - szerző: KT

Csak néhány mondatban mindaz, amit a világból tudni érdemes. A mozaikból: nyomoznak a Tesco vesztesége után, hiábavaló a tüntetés, Franciaország egyenlőre nem szállít az oroszoknak anyahajót.

 

 

Európa: a NATO közölte, hogy kedd óta négy csapat orosz vadászgépet tartóztattak fel a Fekete- és a Balti-tenger térségében. Az orosz gépek egyike sem sértette végül meg a NATO légterét, de volt, amelyik az azonosító adóját – transzponderét – is kikapcsolta. A visszafordított vadászok megközelítették a brit légteret és Portugália partjait is. Az esetek kapcsán átcsoportosítják a lengyel haderőt.

 

Burkina Fasó: az alkotmánymódosítás ellen tüntettek az afrikai államban, ami lehetővé tette volna, hogy a 27 éve, 1987-ben államcsínnyel hatalomra kerülő Compaoré elnök hivatalában maradhasson. Miután a lázadók a fővárosban lévő parlament épületét is felgyújtották, törölték az alkotmány javasolt felülvizsgálatát.

 

Nagy-Britannia: korábban beszámoltunk a Tesco zuhanórepüléséről, most a brit rendőrség jelentős csalásokra szakosodott osztálya is nyomoz az ügyben. A negyedmilliárd fontos, eredményességet meghatározó kalkuláció hibásnak bizonyult.

 

Budapest: hiábavaló a tüntetés az internetadó ellen, a magyar állam nem foglalkozik vele, továbbra is napirenden szerepel a bevezetése. A szolgáltatókat sújtó teher ellen vasárnap több tízezer ember vonult az utcára. Bevezetéséről a november 17-i országgyűlési szavazáson fognak dönteni, amikor újabb tömegek vonulnak számos nagyvárosban utcára.

 

Franciaország-Oroszország: 1,2 millió eurós szerződés köti Franciaországot ahhoz, hogy a megrendelt helikopter-anyahajókat Oroszországnak szállítsa. A keleti állam ellen bevezetett embargó a szerződés teljesítését meghiúsítani látszik, Michel Sapin francia pénzügyminiszter szerint „nem adottak a feltételek”.