Nem bővül a fizetős parkolók zónája, de tábla tiltja a várakozást

Helyi - szerző: KT

A fürdőbe látogató vendégek előszeretettel használták a Kossuth Lajos utcai Spar ingyenes parkolóját. A néhány férőhelyes területre az áruház vendégei így nem tudtak beállni, mint ennek több alkalommal hangot is adtak. Emellett a Szent István utcát ellepték az ingyen parkolási lehetőségre érkező autósok. Megoldás született.

 

 

A hipermarket parkolóját – igazodva a környező helyek eddig is fennálló rendszeréhez – egy automata kihelyezésével bevonták a fizető övezetbe, az egyórás díjmentes várakozási lehetőség biztosítása mellett. Az egész napi ingyenes parkolást kereső autósok viszont nem estek kétségbe, és a szűkebb Szent István utcában – nem egyszer forgalmi akadályt vagy balesetveszélyes helyzetet előidézve – sorakoztak inkább fel.

 

Korábban történtek ugyan egyeztetések az utca fizetős övezetbe való bevonásáról, de az ötlet épp azon probléma miatt lett elvetve, mint amit az ott parkoló autók jelentettek: az utca túlságosan leszűkül, ha egyszerre sokan várakozzanak a padka mellett.

 

Ötvenezer is lehet a bírság

 

A kialakult gyakorlat miatt a Szent István utcában várakozni tilos tábla lett kihelyezve, az út szélén való hosszabb idejű parkolást csak a lakóknak megengedő kiegészítő táblával. Az immáron KRESZ-szabály betartását a közterület-felügyelők mellett a rendőrség is visszatérően ellenőrizheti. Megsértése esetén a bírság mértéke tíztől ötvenezer forintig terjed, főleg, ha megspékeljük egy kapubejáró-elállással vagy kereszteződéshez közel parkolással is.

 

 

Január utolsó napjával 940 parkolóbérlet járt le, melyek közül még mintegy kétszázat nem váltottak ki újból. Az ellenőrök február első napjaiban nem büntették a tavalyi bérlettel parkolókat, annak ellenére, hogy nem hagyták szó nélkül sem. Szélvédőre kihelyezett figyelmeztető lapokkal hívták fel az autósok figyelmét az idei bérlet kiváltására.